Inšpekcijski nadzor po slovensko

Ko človek razmišlja, kaj se je pravzaprav zgodilo in se dogaja nam v Podkorenu, ne more verjeti, da naj bi živeli v neki pravno urejeni državi. Gre za nerazumljivo posredovanje gozdarskega inšpektorja ob nedovoljenem poseku lesa.

Pred približno mesecem dni je bil brez odkazila posekan les na dveh gozdnih parcelah. Vzrok, zakaj logar ni odkazal lesa, je v tem, da je zahtevek za odkazilo podala oseba, ki ni mogla dokazati lastništva parcel. Ne glede na dejstvo, da logar ni odkazal lesa, so les posekali in pričakovali, da bomo lastniki na novo zgrajene vlake, financirane izključno z našimi sredstvi, dovolili prevoz lesa v dolino. Ker smo se zavedali, da les ni posekan skladno z zakonom, prav tako je zelo sporno lastništvo, prevoza po svoji vlaki nismo dovolili. Tukaj pa nastopi inšpektor za gozdove, g. Slavec.

Kot mediator se je gozdarski inšpektor g. Slavec srečal z nami, lastniki vlake in odgovornim za nelegalen posek. Na vsak način je vztrajal, da je treba na »človeški« način pomagati pri spravilu lesa v dolino s tem, da proti odškodnini dovolimo uporabo svoje vlake. Jasno smo mu povedali, da bomo brez zadržkov, proti odškodnini dovolili prevoz lesa pod pogojem, da g. Slavec izda dovoljenje za posek in spravilo. Z besedami, da »ni tako neumen«, tega ne bo storil, da pa obstaja zakon, po katerem smo dolžni dopustiti spravilo lesa v dolino. Človeku je po njegovem mnenju namreč treba pomagati. Ob odhodu se je inšpektor še glasno vprašal, ali smo imeli pravico postaviti zapornico na vlako, s katero smo želeli preprečiti to in podobna dejanja. Poleg tega vlaka še ni dokončana in je na nekaterih mestih nevarna.

Po našem mnenju gre za izredno vprašljivo obnašanje inšpektorja, saj bi moral zadevo takoj prijaviti organom pregona. Gre namreč za posek lesa na gozdnih parcelah, ki so v lasti tretjih oseb. Les prav zaradi tega tudi ni bil odkazan, posledično pa nima prevoznice. Zaradi neukrepanja g. Slavca so nam že dvakrat zlomili zapornico, s tem pa nam povzročili dodatne stroške.

Torej, sprašujemo se, kako kljub naši pritožbi republiškemu inšpektorju za gozdove, ki smo mu jasno opisali situacijo, g. Slavec še vedno uživa njegovo zaupanje. Mogoče bomo na javno vprašanje končno dobili tudi ustrezen odgovor.

AS Podkoren, Podkoren 15 a, 4280 Kranjska Gora

×