Najem za devet tisoč let

Dež, dež, dež! Uživam knjižno svetlobo pod toplo odejo in prebiram Dublinesko, ki jo je napisal sodobni španski pisatelj Enrique Vila-Matas ... Zahtevno, a nadvse zanimivo branje, kako šestdesetletni barcelonski založnik, čigar založba je pred bankrotom, pripravlja pokop Gutenbergove galaksije v Dublinu na dan 16. junija, ki ga na Irskem poimenujejo Bloomsday … A o tem prihodnjič!!! Obujam spomine na Dublin, po katerem sem se sprehajala 1987, iščoč stopinje pisatelja Jamesa Joycea in osebe iz njegovega romana Ulysses. A prikupna skupina, katere član sem bila, je imela drugega malika, Guinness imenovanega. Seveda smo ga vsi častili v tekočem stanju in kupovali kozarce z odtisom zlato bleščeče se stare irske harfe. Zgodovina najbolj razvpitega irskega piva se je začela z Arthurjem Guinnessom I. (1725–1803), ki je od svojega botra nadškofa podedoval 100 funtov, kar je bil takrat velik denar, in zanj kupil majhno pivovarno na podeželju. Kmalu zatem jo je prepustil bratu in se odpravil v prestolnico, v Dublin, kjer je prav tako začel z varjenjem piva. V zakonu se mu je rodilo 21 otrok, otroška leta jih je preživelo deset. Za nasledstvo se torej ni bilo treba bati. Na silvestrovo 1759 je podpisal pogodbo za najem zemljišča in tudi vodnih pravic za 9000 let! Po 45 funtov na leto. Bil je pivovar, da mu ni bilo para. Začel je variti temno pivo, ki so ga pili pristaniški delavci in nosači s Temze in se je zato imenovalo porter. Razvil se je v zelo donosen izvozni artikel, pivovarna je vedno bolj slovela.

Tudi njegov sin Arthur Guinness II. je bil spreten poslovnež in je še nadgradil očetovo izvirnost. Danes so Guinnessovi številna in razvejana irsko-angleška plemiška družina, katere člane najdemo v bančništvu, v visokih državnih službah, tudi v visoki modi … Guinnessova knjiga rekordov, ki je bila zamisel lastnika pivovarne sira Hugha Beaverja, je prvikrat izšla 1955.

Dušena rebrca z Guinnessom

Za 2 osebi potrebujemo: 680 g mesnatih svinjskih rebrc, 7 dl goveje ali kostne osnove, 470 g paradižnikovega soka, 1 pločevinko Guinnessa, 2 velika korenčka, 2 veliki čebuli, 4 stebelca zelene, 5 vejic timijana, sol, poper, olje za ponev.

Pečico ogrejemo na 180 °. Ponev naoljimo in dobro nasoljena in popoprana rebrca opečemo, da dobijo zlato rumeno barvo, ter jih preložimo v pekač. Korenje, stebelno zeleno in čebulo zrežemo na manjše koščke in jih dušimo 5–8 minut na maščobi, ki je ostala od rebrc. Nato zelenjavo preložimo na rebrca. V ponev zlijemo pločevinko piva, da odstopi skorjica na dnu, in tekočino zlijemo v pekač.

Zalijemo z jušno osnovo in paradižnikovim sokom ter damo na vrh štiri vejice timijana. Pekač prekrijemo in zatesnimo z alu folijo in damo v pečico. Pečemo 2 uri do 2 uri in pol, odvisno od tega, kako debela so rebrca. Nato meso poberemo iz ponve in omako precedimo. Pol jo prihranimo, drugo polovico pa ukuhamo v ponvi, da se zgosti. Nato rebrca zložimo nazaj v ponev, prelijemo z redko polovico omake in 'cmarimo' približno še 10 minut, na koncu pa dodamo gostljat preliv. Ponudimo z dobrim kruhom ali v vencu iz pire krompirja.

Oddaj svoj komentar

Kranj 17°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

16/23

sreda

13/28

četrtek

15/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

PRIREDITVE / Preddvor, 26. junij 2024

Telovadba, angleška urica

RAZSTAVE / Škofja Loka, 26. junij 2024

Sodobna umetniška keramika

IZLETI / Kranj, 27. junij 2024

Ohranjanje zdravja za člane MDI Kranj

PRIREDITVE / Begunje, 27. junij 2024

Srečanje radovljiških upokojencev

IZLETI / Šenčur, 29. junij 2024

Pohod na Rašico

RAZSTAVE / Jesenice, 2. julij 2024

Razstava foto kluba iz Nemčije

IZLETI / Kranj, 2. julij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Kranj, 6. julij 2024

Na Goteniški Snežnik

 

 
 

 

 
 
 

Pirc Musar: Vsak dan moramo dokazovati, da smo skupnost / 19:25, 25. junij

Nismo skupnost, še zdaleč ne. Zato ste poskrbeli vladajoči, ker je lažje vladati razdeljenemu in naščuvanemu ljudstvu.

Tihotapili naj bi vojaško orožje / 12:27, 24. junij

Še malo, pa bodo taki služili kazen po en dan v tednu lahko na x lokaciji, recimo na morju. Edino kar je dobrega pri tem, ampak to ni v obzi...

Trasa v grobem določena, možna odstopanja / 09:04, 24. junij

Kako lepa pravljica. Naši politiki in projektanti so eni taki pravljičarji, da bi jim zavidal tudi največji svetovni pisatelji. V SLO je zgrajeno kar je zgrajeno. Smo še staro lahko popravljamo.

Jek2 je dolgoročna naložba v zanesljivo oskrbo z nizkoogljično električno energijo / 09:01, 24. junij

Čimprej zgraditi. Cena? Cena ni problem. Že videno pri TEŠ-u. A se splača? Seveda se. Že videno pri TEŠ-u.

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 09:00, 24. junij

Če bi bili avstrijci ali italijani naši gospodarji, bi bil že zdavnaj predor pod Vršičem; na Vršič pa bi vozila gondola. Cesta bi bila samo ...

Plačljivo parkirišče pri Erjavčevi koči na Vršiču / 19:35, 23. junij

Masovni turizem na gorenjskem zadnja leta uničuje krajino. Prejšnji dan sem bil na Bledu, pa to sploh ni več normalno !! Kaj bo šele na višku sezone..

V taborišču počasne smrti / 19:31, 23. junij

Zanimivo, ista zgodba mojega deda, po vojni bil 42 let obrtnik, nikoli nobenih težav !