Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu je premična in začasna gradbišča prepoznala kot najbolj kritična, zato so se na ministrstvu za delo najprej odločili prenoviti predpise zanje. / Foto: Gorazd Kavčič

Ohlajevanje na gradbiščih

Po napovedih ministrstva za delo bodo v kratkem dani v javno razpravo prenovljeni predpisi za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, ki med drugim predvidevajo uvedbo ohlajevalnih prostorov v času visokih temperatur.

Ljubljana – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je skupaj z republiškim inšpektoratom za delo pripravilo predlog Zakona o zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih ter v povezavi s tem predlog pravilnika o zahtevah na gradbiščih, s katerima namerava nadomestiti uredbo, ki zdaj opredeljuje ukrepe za to področje. V skladu z njo je med drugim treba zagotoviti prostor, v katerem se delavci lahko ogrejejo, ko je mraz; po novem pa naj bi na gradbiščih omogočili tudi ohlajevanje. »V primeru dela na prostem v jasnem in sončnem vremenu bodo delodajalci po predlogu pravilnika o zahtevah na gradbiščih obvezani delavcem zagotavljati ustrezno zaščito pred vplivi sonca in uporabo osebne varovalne opreme ... Dela pri temperaturi zraka višji od 30 stopinj Celzija pa se bodo lahko izvajala, če bodo delavci imeli možnost odmora v ohlajenih prostorih z največ 25 stopinjami Celzija vsaj na dve uri ter vsaj na 20 minut na voljo ohlajene brezalkoholne napitke,« navajajo na ministrstvu.

Minister za delo Luka Mesec je v napovedi novosti pojasnil, da gre za prilagajanje zakonodaje podnebnim spremembam, pri čemer dopuščajo možnost, da spremembe predpisov ne bi uvedli le na gradbiščih. Kot je še povedal, bo predlagani zakon in pravilnik na septembrski seji obravnaval Ekonomsko-socialni svet. Skupaj z njima bo ministrstvo v javno razpravo sicer poslalo tudi prenovljen pravilnik o usposabljanju koordinatorjev za varnost in zdravje pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih.

Vprašanja o izvedljivosti

V sekciji gradbincev pri Obrtni zbornici Slovenije s celotno vsebino zakona in pravilnika še niso seznanjeni, saj predloga še nista bila objavljena, prav tako se ministrstvo o novih predpisih z njimi ni pogovarjalo in usklajevalo, so pojasnili. »Seznanjeni pa smo z zahtevami glede ohlajevalnih prostorov, ki bodo morali biti delavcu na voljo v času visokih temperatur. Glede tega se nam poraja veliko vprašanj o izvedljivosti.« Kot so dodali, bi zagotavljanje ohlajevalnega prostora pri delih, ki trajajo krajši čas, kot so na primer krovska dela pri enostanovanjski hiši, ki so običajno izvedena v dveh dneh, ali enodnevno postavljanje sončne elektrarne, lahko predstavljalo tako logistično kot tudi finančno veliko dodatno breme izvajalcev in na koncu seveda tudi kupcev.

»Vsekakor je delo v teh visokih temperaturah na gradbiščih zelo težko, zato pozdravljam predloge, ki bi te težavne okoliščine olajšali. Vendar se je treba vprašati o izvedljivosti ohlajevalnih prostorov na manjših in kratkotrajnih gradbiščih,« je poudaril predsednik sekcije gradbincev in podpredsednik obrtne zbornice Zoran Simčič. »Sam v času visokih temperatur organiziram delo na gradbišču med 6. in 12. uro, delavci pa se hladijo v senci. V popoldanskem času delavcev vročini ne izpostavljam, koristijo lahko nadure, ki jih v bolj znosnih vremenskih okoliščinah opravijo,« je še pojasnil in dodal, da bi bilo smiselno sprejeti zakonsko podlago za ustrezno podaljšanje pogodbenih rokov v času visokih oziroma nizkih temperatur. Poleg tega na zbornici zagovarjajo uvedbo paritetnega sklada, ki bi zaposlenim zagotavljal ustrezno nadomestilo v času, ko je nemogoče delati zaradi vremenskih okoliščin, in obenem omogočil zmanjševanje poslovnih tveganj delodajalcev.

×