Valerij Gontar je na tekaških rolkah pokazal dobro pripravljenost. Komaj že čaka zimo. / Foto: Peter Košenina

Valerij Gontar je na tekaških rolkah pokazal dobro pripravljenost. Komaj že čaka zimo. / Foto: Peter Košenina

Iz Rusije prišel kot begunec

Smučarski tekač Valerij Gontar je bil na obeh tekmah slovenskega državnega prvenstva na tekaških rolkah drugi. Rus nastopa za medvoški klub, živi na Jesenicah, dela pa v Planici.

Medvode – Letošnji tekmi državnega prvenstva na tekaških rolkah v sprintu v Medvodah in v vzponu na Soriško planino sta bili v moški članski konkurenci tudi v znamenju Valerija Gontarja. Rus, ki nastopa za NŠD Medvode, je bil obakrat drugi.

Življenje mu ne prizanaša. Prihaja iz ruske republike Mordovije. Že v otroštvu je ostal brez staršev. Odraščal je v sirotišnici. Za tek na smučeh se je navdušil pri osmih letih. Imel je potencial in veljal za vzdržljivega tekača. Prišli so tudi uspehi – mednarodno najbolj odmevni na univerzijadah. Leta 2015 je osvojil bronasto medaljo, dve leti kasneje pa zlato in srebrno. Med najboljše se je uvrščal na tekmah FIS. Veljal je za obetavnega mladega ruskega tekača.

Valerij Gontar je veljal za obetavnega ruskega smučarskega tekača. Na univerzijadah je osvojil tri medalje, tudi zlato.

Danes šteje trideset let, a njegova športna pot se ni nadaljevala po željah. Kot je pojasnil, v domačem okolju ni bil deležen podpore, ni imel pogojev za trening kot tekmeci, nesoglasja z vodstvom zveze so se stopnjevala, prišla so še druga nestrinjanja ... Stvari so prišle tako daleč, da se je na koncu odločil zapustiti državo, v kateri je odraščal. »Leta 2021 sem kot begunec prišel v Slovenijo,« je pojasnil po državnem prvenstvu v Medvodah. Ob njem je bil Marko Luštrek, predsednik NŠD Medvode, za katerega tekmuje. V zadnjih letih mu je veliko pomagal. »Valerij je sprva živel v azilnem domu in takrat ni mogel trenirati. Ko je pridobil dovoljenje za bivanje v Sloveniji, se je začelo naše sodelovanje. Pomagali smo mu do zaposlitve v Nordijskem centru Planica in pri iskanju stanovanja na Jesenicah. Tako ima blizu službo in v Planici tudi dobre pogoje za trening. Zelo je zagnan. Ima željo, da bi dobil slovensko državljanstvo in tekmoval za Slovenijo,« je povedal Marko Luštrek.

Valerij Gontar živi za tek na smučeh in s tem športom so povezani tudi njegovi glavni cilji. »Tek na smučeh je moje življenje in v tem športu bi rad dosegel še kakšen odmeven mednarodni rezultat. Trenutno sem sam svoj trener. Vesel sem, da sem na državnem prvenstvu na tekaških rolkah pokazal dobro pripravljenost,« pravi smučarski tekač, ki mu bolj kot ravninske ustrezajo zahtevnejše trase z vzponi. Komaj že čaka zimo. »Še vedno se je veselim tako, kot sem se je v otroštvu,« je zaključil.