Študenti, Štipendija / Foto: Bostjan Podlogar/sta

Državna in Zoisova štipendija tudi sočasno

Kranj – Z novim šolskim letom bo možno sočasno prejemati državno štipendijo in Zoisovo štipendijo, kar doslej ni bilo mogoče. Kot so pojasnili na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, to predstavlja pomembno spremembo za dijake in študente.

Državna štipendija je namenjena dijakom, študentom in odraslim iz socialno šibkejših družin, njeni zneski pa so odvisni od povprečnega mesečnega dohodka na osebo. Za dijake znaša od 32,58 evra do 134,88 evra, za študente pa od 65,17 evra do 269,74 evra.

Zoisova štipendija se podeljuje nadarjenim posameznikom z odličnimi rezultati. Zneski Zoisove štipendije so za dijake 148,15 evra (za izobraževanje v tujini 296,29 evra) in študente 172,84 evra (za izobraževanje v tujini 345,68 evra).

Štipendisti lahko prejmejo tudi dodatek za bivanje v višini 98,76 evra, za uspeh, ki znaša od 20,99 do 49,39 evra glede na povprečno oceno, dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami pa znaša 61,73 evra.

Po novem bodo torej dijaki in študenti lahko sočasno prejemali državno in Zoisovo štipendijo. So pa na ministrstvu opozorili, da štipendist, ki prejema obe štipendiji, ni upravičen do dodatka za uspeh pri obeh štipendijah. Prav tako lahko prejema dodatek za bivanje in dodatek za štipendiste s posebnimi potrebami le pri eni štipendiji.

×