Globasniški župan Bernard Sadovnik (v sredini) je julija letos praznoval 60. rojstni dan. Na največji ljudski praznik njegove občine je vabil tudi na nedavnem beljaškem sejmu. Na fotografiji je skupaj z beljaškim županom Guentherjem Albelom (levo) in blejskim županom Tonijem Mežanom (desno). / Foto: Jože Košnjek

Prepletanje kulture in družabnosti

Četrtkov praznik veliki šmaren so počastili tudi Slovenci na Koroškem. V romarski cerkvi Marija na otoku ob Vrbskem jezeru je bila ob pol enajstih tradicionalna slovenska romarska maša, ki jo je daroval dekan Janko Krištof, sicer župnik v Bilčovsu, pel pa je cerkveni pevski zbor iz Hodiš. Že večer prej, v sredo, 14. avgusta, pa je bila v Marijini cerkvi v Gorjanah ali tudi Gorjah v Ziljski dolini prireditev z naslovom Lepa si, roža Marija. Nastopajoči so se s pesmijo in besedo sprehodili skozi nekdanje in sedanje čase v dolini pod Dobračem. Praznik sta dopolnili še dve prireditvi. Prva, v sredo zvečer, je bila na gori svete Eme nad Globasnico v Podjuni. Gre za tradicionalno prireditev z imenom Trivium – Tri poti, na kateri se prepletata umetniška beseda, glasba in pesem. Ena od nastopajočih je bila Valentina Inzko - Fink, hčerka slavne pevke Bernarde Inzko - Fink iz Sveč. Prav tako v Podjuni, v samostanu v Dobrli vasi, pa je bil prav tako v sredo zvečer že 40. koncert z imenom Gorenjski večer z udeležbo imenitnih gostov: ansamblov Igor in Zlati zvoki, Rosa in legendarni Štirje kovači, ki igrajo in pojejo že 60 let. Začetki Gorenjskega večera segajo 40 let nazaj, ko so na dvorišču samostana v Dobrli vasi igrali Avseniki in ansambel Lojzeta Slaka.

Avstrijske zvezne železnice so držale obljubo in so na železniških postajah na Koroškem in na Štajerskem začele nameščati prve nemško-slovenske in nemško-hrvaške dvojezične table. Do konca leta obljubljajo še več takih tabel, ki povečujejo javno dvojezičnost.

Na četrtkov praznični velikošmarenski dan je veliko Korošic in Korošcev in tudi gostov iz Slovenije prišlo v Globasnico na 24. Farant, na »Veselico na cesti«, ki je ena največjih avgustovskih družabnih prireditev na Koroškem. Po običaju so izbrali tudi kralja salam, saj je Podjuna znana po izdelovanju salam in drugih mesnih izdelkov, župan Bernard Sadovnik, deželni glavar dr. Peter Kaiser in lastnik zasebne pivovarne Hirter Niki Riegler pa so odčepili Hirterjev praznični sod piva. Obiskovalci so na Farantu lahko kupili domače izdelke.

V nedeljo, 18., in v ponedeljek, 19. avgusta, pa se bo marsikdo namenil v Bilčovs, kjer bo na trgu med Ogrisovo oziroma Miklavževo gostilno in cerkvijo tradicionalni Bilčovski sejem.

×