Rudolf Maister general in pesnik celopostavni kip Trg talcev Kamnik izdelal Anton Sigulin akademski kipar / Foto: Tina Dokl

Maistrovih trideset

Kamnik – Letos mineva 150 let od rojstva generala Rudolfa Maistra in 90 let od njegove smrti, zato je vlada Republike Slovenije leto 2024 razglasila za Maistrovo leto. V okviru Občine Kamnik je v počastitev spomina na Rudolfa Maistra - Vojanova vzniknila tudi ideja o novi izdaji generalovih pesmi. Knjiga Maistrovih trideset – ker je v zbirki trideset pesmi, ker je bil star trideset let, ko je izdal zbirko Poezije, ker se ga spominjamo petkrat trideset let po njegovem rojstvu in trikrat trideset let po njegovi smrti – je odgovor na to pobudo. Izšla je v sozaložništvu Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik in založbe Buča in je opremljena z ilustracijami ilustratorke Eve Mlinar. Čeprav se utegne zbirka na prvi pogled zdeti kot pričevanje iz obdobja, ki je zdavnaj minilo, zdajšnji čas odkriva njeno aktualnost, saj so vojne in nesmiselne človeške žrtve še vedno del svetovnega vsakdanjika in tudi tistega blizu nas.

Prva predstavitev knjige bo v petek, 16. avgusta, ob 19. uri v okviru festivala Kamfest, in sicer na vrtu Rojstne hiše Rudolfa Maistra. Prisotni bodo Breda Podbrežnik Vukmir, Alenka Juvan in dr. Urška Perenič, pogovor bo vodil Vladimir Motnikar, uglasbene pesmi Rudolfa Maistra pa bo zapela Katja Skalar ob spremljavi Simona Skalarja. Knjige boste lahko tudi kupili.

×