V odpravi inPlanincev na Breithorn je bilo skupaj kar petdeset udeležencev, med njimi tudi Gorenjci. / Foto: arhiv Inplaninec

Podvig planincev invalidov

Pred kratkim so slovenski planinci invalidi osvojili vrh Breithorna, več kot štiri tisoč metrov visoka gora med Italijo in Švico pa je za vse pomenila premikanje mej mogočega in tudi veliko veselje.

Kranj – Kar 19 planincev invalidov, od slepih, slabovidnih, gluhih, gibalno oviranih, nevrorazličnih do invalidov, ki se srečujejo z dolgotrajnimi boleznimi, se je na pot podalo zadnjo julijsko nedeljo. Dan za tem so v vetrovnem in sončnem vremenu odpravili na 4.164 metrov visoki vrh Breithorn in ga tudi osvojili. Drugi dan so se iz koče Torino podali še na ledenik z razgledom na Mont Blanc in markanten Velikanov zob.

Vzpon so zasnovali in varno izpeljali v Odboru Planinske zveze Slovenije za planinstvo invalidov in oseb s posebnimi potrebami – Odboru inPlaninec. Tam so k podvigu pritegnili tudi dva gorska vodnika, dvanajst planinskih vodnikov, tri spremljevalce, enajst pohodnikov ter tolmačko slovenskega znakovnega jezika, ki so ves čas odprave skrbeli za varen korak vseh udeležencev.

Na razgled z vrha Breithorna so si v Odboru inPlaninec prvič drznili pomisliti pred letom dni, ko so uspešno sklenili prostovoljski projekt InPlaninci po Slovenski planinski poti in v slovensko visokogorje popeljali več kot sto inPlanincev.

Še višje od Triglava

»Takrat se je porodila želja po novem izzivu. Za cilj smo si postavili, da se podamo še višje od Triglava in presežemo štiri tisoč metrov nadmorske višine. Naš cilj je postal vzpon na 4.164 metrov visoki zahodni vrh Breithorna,« je povedal vodja Odbora inPlaninec in vodja odprave na Breithorn Jurček Nowakk.

Kljub temeljitim pripravam je bilo pred prvimi koraki na ledeniku veliko vznemirjenja. Za vse inPlaninke in inPlanince je bil to korak v neznano.

»Vsem točkam, na katere je treba biti pozoren pri vzponu na dva tisoč metrov, je bilo treba dodati tudi višino in posledično precej redkejši zrak. Poleg tega je bilo pri naši odpravi treba upoštevati tudi hidracijo in zelo vetrovne razmere. A ker so bile vremenske napovedi za druge dni slabše, se pač vetru ni bilo mogoče izogniti,« je povedal inPlaninec Jožef Gregorc iz Preddvora in dodal: »Ko smo se enkrat navezali v ledeniške naveze, se je občutek nelagodnosti končno začel umikati. Lahko sem se sprostil. Od trenutka začetka hoje je bila moja naloga samo to, da sledim navezi in pazim na to, da ne hodim preozko, ker bi sicer z derezo lahko potrgal hlače, lahko pa poškodoval tudi sebe.«

Pozitivna energija

Skrb za varnost inPlanincev je bila velik izziv in še večja odgovornost, ki sta jo sprejela vrhunska alpinista in gorska vodnika, Kranjčana Marija in Andrej Štremfelj.

»Sodelovanje z inPlaninci se je, tako kot običajno, tudi tokrat izkazalo za enkratno doživetje. Kljub večkratnemu sodelovanju me vedno znova preseneti dejstvo, da so ljudje, ki jih življenje hudo preizkuša, prav zato še bolj vedri, polni optimizma in pozitivne energije, nasmejani. Sama organizacija celotne ture je bila na visokem nivoju in sodelovanje z ekipo mi je bilo v veselje,« je ob zaključku dejal Andrej Štremfelj, žena Marija pa je dodala, da ob akcijah Odbora inPlaninec spoznava, kako pomembno je takšno ali drugačno vključevanje oseb s posebnimi izzivi v dejavnosti, ki jim omogočajo bogato življenje.

Kot je v imenu Odbora inPlaninec tudi sporočila Marjeta Čič, so se akcije udeležili tudi parašportnik, omogočili pa so jo številni sponzorji, donatorji in posamezniki.

×