sprejem olimpijci športniki OI Olimpijske igre Pariz 2024 urad predsednice Ljubljana / Foto: Gorazd Kavčič

Šport so tako zmage kot tudi porazi

Po tem, ko so se v Franciji v nedeljo zaključile letošnje poletne olimpijske igre, so našim športnicam in športnikom ter tudi trenerjem in vodstvu Olimpijskega komiteja Slovenije čestitali predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in številni navijači.

Ljubljana – »Čestitam vsakemu izmed vas za dosežene rezultate ter za vašo borbenost in srčnost, ki ste ju pokazali na največjem športnem odru. Hvala vam, ker ste nas navdihnili, združili in napolnili s ponosom ter nas opominjali tudi na športne vrednote – prijateljstvo, spoštovanje, fair play,« je športnice in športnike v Predsedniški palači nagovorila predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar in pojasnila, da je imela v Parizu priložnost v živo spremljati nekatere njihove nastope. »Občutki, ki sem jih doživela predvsem ob poslušanju Zdravljice, bodo za vedno ostali v mojem srcu. S ponosom sem opazovala, kako pod slovensko zastavo tekmujete, se borite in zmagujete. In kdaj tudi izgubite. Tudi porazi in neuspehi so del športa in prav v teh primerih potrebujete še dodatno spodbudo,« je poudarila predsednica in dodala: »Drži, da brez navijačev uspehi ne zasijejo v vsem sijaju, in tudi na slovenske navijače sem iskreno ponosna. A tokrat žal ne na vse. Znašati se nad vrhunskimi športniki, ko ne gre vse po načrtu, skrito za priročnimi vzdevki na družbenih omrežjih, je strahopetno dejanje, ki kaže na človeško majhnost. Sovražni govor nima mesta nikjer, tudi v športu ne, to mora biti temeljno vodilo.«

Prav tako je pojasnila, da je že ob odprtju Slovenske hiše v Parizu verjela, da Leon Štukelj ni bil zadnji slovenski športnik, ki si je v Parizu nadel olimpijsko medaljo. »Izjemno vesela sem, da sem imela prav. Vsem dobitnikom olimpijskih medalj iskreno čestitam,« je dodala in poudarila, da se zaveda, da so odličja Andreje Leški, Janje Garnbret in Tonija Vodiška plod dolgoletnega truda, odpovedovanja in neutrudnega dela. »Ponosni smo na vsako vašo medaljo, na vsak vaš dosežek. Naj vam bodo ti uspehi navdih za prihodnje izzive na vaši nadaljnji športni poti. Vaša vztrajnost in zagnanost sta nas naučili, da je vse mogoče, če verjamemo vase in trdo delamo za svoje sanje,« je povedala Pirc Musarjeva in se zahvalila tudi vsem trenerjem, strokovnemu osebju, družinam in podpornikom, ki so olimpijcem stali ob strani.

Izjemne igre

Športnice in športniki so nato odšli še na druženje z navijači na Kongresni trg v Ljubljani, kjer jim je najprej čestital ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa so delčke doživetij iz Francije predstavili tudi športnice in športniki.

Na letošnjih olimpijskih igrah je sicer nastopila najštevilnejša reprezentanca v zgodovini. »Bile so to res izjemne igre. Ne samo ker so bile v Parizu, prizorišča so bila blizu ljudem, dogajalo se je blizu znamenitosti, ki jih poznamo iz drugih zgodb. Tokrat je bila v olimpijskem Parizu ponovno zelo uspešna in številna tudi Slovenija. Devetdeset športnikov in športnic, ki so ponovno posegali po zvezdah, lepih uspehih in spet potrdili, da je Slovenija vrhunska športna velesila,« je poudaril predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac.

Ob navdušenju navijačev so nato na oder prišli dobitniki medalj, ki so na velikem zaslonu podoživeli zmagovite olimpijske trenutke in se zahvalili navijačem.

×