varnost v prometu otroci na cesti promet Šenčur / Foto: Tina Dokl

Vsi smo odgovorni za varnost v prometu

Pod sloganom Srce prometne varnosti smo vsi se je minuli teden začela nacionalna preventivna akcija Varno v šolo, ki bo pod okriljem Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa potekala do 8. septembra.

Agencija za varnost prometa tako v teh dneh skupaj s policijo in drugimi partnerji izvaja številne aktivnosti za večjo varnost otrok v prometu. S sloganom Srce prometne varnosti smo vsi poudarjajo povezovanje skupnosti – učencev, učiteljev, staršev in skrbnikov ter vseh udeležencev v prometu, ki jih želijo spomniti na pomembnost njihove vloge pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v šolo in vseh njihovih poteh vse leto.

Otroci se vračajo na šolske poti

Med akcijo bodo tako voznike znova aktivno ozaveščali o vračanju otrok v promet in na šolske poti, predvsem pa želijo vplivati na vedenje voznikov, povezano z nekaterimi najpogostejšimi tveganji za nastanek prometne nesreče, so poudarili na Agenciji za varnost prometa in opozorili, da so otroci, še posebno najmlajši, v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. »Vozila kasneje opazijo ter ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti in hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.«

Po vsej Sloveniji bodo tudi letos prostovoljci v prvih dneh šole izvajali varovanje otrok na šolskih poteh, in sicer na mestih, kjer je varnost otrok lahko ogrožena. Učencem bodo pomagali prečkati cesto na nevarnejših odsekih in s svojo prisotnostjo opozarjali voznike na še previdnejšo vožnjo. Tako želijo poskrbeti za varnejši začetek šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani, mlajši pa kot začetniki ne poznajo vseh pasti prometa na šolski poti in zaradi starosti ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa. »Nekateri prostovoljci otroke spremljajo tudi na šolskih prevozih, kjer jih podučijo o pravilnem ravnanju na avtobusu in jih opozarjajo na pravilno pripenjanje.« Agencija ob začetku šolskega leta šolam tudi priporoča, da izvedejo učne ure z otroki in informirajo starše o načrtih šolskih poti, pravilih varnega sodelovanja v prometu in podobno. Tudi občine spodbujajo k izvajanju različnih aktivnosti, ki bodo otrokom in staršem omogočale varnejšo udeležbo v prometu.

Med najvarnejšimi v Evropi

Kot so ob tem še poudarili na Agenciji, Slovenija sicer sodi med najvarnejše države v Evropi na področju prometne varnosti otrok. Kljub temu so letos v prometnih nesrečah življenje izgubili trije otroci, 25 pa se jih je hudo telesno poškodovalo, kar je za 47 odstotkov več kot lani ob tem času. »Otrokom je treba omogočati varno mobilnost, za kar je potrebna skrbnost, odgovornost in zgled vseh udeležencev v prometu,« so poudarili na Agenciji za varnost prometa. Skupaj s policijo opozarjajo, naj vozniki prilagodijo hitrost vožnje, še posebej v naseljih, v okolici šol, vrtcev in igrišč, med vožnjo pa ne uporabljajo mobilnega telefona, ki odvrača pozornost od dogajanja na cesti in ob njej. »Za volan sedite trezni! Vzdržujte primerno varnostno razdaljo in predvidevajte prometne situacije, kadar ste v bližini šol, vrtcev in v naseljih.«

×