junaki tretjega 3 nadstropja simbolična / Foto: Tina Dokl

Zlati september za otroke

September je mesec ozaveščanja o otroškem raku. V Sloveniji za rakom letno na novo zboli osemdeset otrok, zaradi dolgoročnega vpliva bolezni na življenje otrok pa je ozaveščanje še kako pomembno.

September je mesec, posvečen ozaveščanju o otroškem raku, saj je rak še vedno najpogostejši vzrok smrti zaradi bolezni pri otrocih, mlajših od 15 let. V tem mesecu se številne organizacije po vsem svetu trudijo povečati podporo družinam otrok z rakom, pridobiti sredstva za raziskave ter izboljšati pogoje in izide zdravljenja. Po podatkih onkološkega inštituta je najpogostejše rakavo obolenje pri otrocih levkemija, ki predstavlja trideset odstotkov vseh rakov pri otrocih. Kljub naraščajočemu odstotku preživelih se število novoodkritih primerov nenehno povečuje.

V okviru meseca ozaveščanja o otroškem raku tudi po Sloveniji poteka vrsta različnih akcij. Številne izmed njih organizira Društvo Junaki 3. nadstropja, katerega člani so starši otrok, ki so osebno izkusili bivanje v 3. nadstropju pediatrične klinike. Prvega v mesecu so tako že izpeljali Emin pohod, organiziran z namenom spomina na deklico Emo, ki je za boleznijo umrla na prvi šolski dan.

Akciji ozaveščanja se pridružuje tudi Inštitut Zlata pentljica, katerega člani so tokrat pripravili posebno plakatno akcijo. V osemdesetih mestih po Sloveniji visijo plakati s portretom Tinke, študentke, ki se že drugič bori z možganskim tumorjem. Plakati nosijo slogan Nisem nevidna in želijo opozoriti na potrebo po sprejemanju in vključevanju mladih z rakom v družbo.

×