Francija, Lille.Poletne olimpijske igre 2024 v Parizu.Rokometna tekma za bronasto medaljo med Slovenijo in Spanijo.Slovenski rokometas Jure Dolenec. / Foto: Anže Malovrh/sta

Blizu zgodovinski medalji

Slovenska rokometna reprezentanca in z njo Škofjeločana Jure Dolenec in Matej Gaber so bili blizu zgodovinski medalji na olimpijskih igrah. Gorenjski športniki so tako tokrat ostali brez odličja.

Pariz se pripravlja na novo veliko tekmovanje. Od 28. avgusta do 8. septembra bodo v francoskem glavnem mestu še paraolimpijske igre.

Kranj – V Parizu so se v nedeljo zvečer s sklepno slovesnostjo končale 33. poletne olimpijske igre. Nastopilo je več več kot 10.500 športnic in športnikov, med njimi tudi 90 iz Slovenije. Najuspešnejša država so znova Združene države Amerike, Slovenija je z dvema zlatima in eno srebrno medaljo na 34. mestu, po kriteriju števila prebivalcev pa na dvanajstem. Na zadnjih igrah v Tokiu so slovenski športniki osvojili tri zlate, eno srebrno in eno bronasto medaljo.

Z Janjo Garnbret, Andrejo Leški in Tonijem Vodiškom se veseli cela Slovenija, še posebno pa Primorska in Koroška. Gorenjski športniki v Parizu niso posegli po odličju. Najbližje sta mu bila Škofjeločana Jure Dolenec in Matej Gaber, člana slovenske rokometne reprezentance. Za las sta ostala brez nje, potem ko je Slovenija najprej za gol izgubila v polfinalu proti kasnejšim olimpijskim prvakom Dancem, nato pa z enako minimalno razliko še tekmo za tretje mesto proti Španiji. Razočaranje v slovenskem taboru je bilo veliko, čeprav je četrto mesto vrhunski rezultat. Na olimpijskih igrah štejejo le odličja. »Polfinale izgubimo za gol, pa smo imeli zadnji napad. Tekmo za bron izgubimo za gol, a smo vseeno imeli zadnji napad. Težko bi bilo bolj kruto. Domov gremo praznih rok. Ničesar ne morem več spremeniti. Dejstvo je, da smo tekmo za tretje mesto odigrali slabše kot v polfinalu. Mogoče je povezano s tem, da smo odigrali že osmo tekmo, da smo 36 ur prej igrali polfinale. Ne da bi iskal izgovore, saj je bilo podobno za Špance, ampak kakovost rokometa ni bila na najvišji ravni,« je po tekmi za STA dejal Škofjeločan Jure Dolenec, 35-letni kapetan slovenske izbrane vrste.

Nova olimpijska priložnost za športnike, ki bodo do takrat še vztrajali, in za tiste, ki prihajajo, bo čez štiri leta. Olimpijska zastava je medtem že v Los Angelesu, naslednjem prizorišču poletnih olimpijskih iger.

×