brezje, škof / Foto: Tina Dokl

Človek brez Boga je ogrožen

To je povedal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore na današnji velikošmarenski slovesnosti v Marijinem svetišču na Brezjah, ki ga je zadnja dva dneva obiskalo več kot šest tisoč romarjev.

Brezje – Med krščanskimi prazniki je veliki šmaren ali praznik Marijinega vnebovzetja pri Slovencih najbolj čaščen praznik in zato ne preseneča, da so na ta dan cerkve najbolj polne. Po običaju se na predvečer praznika in na sam praznični dan zbere največ romarjev v Marijinih svetiščih, kjer mašujejo škofje. V ljubljanski nadškofiji so to Brezje, ki so letos še posebej praznične, saj je pred 210 leti kranjski slikar Leopold Layer naslikal milostno podobo Marije Pomagaj.

Na Brezjah se je včeraj zvečer in na današnji praznični dan zbralo več kot šest tisoč romarjev. Prihajali so cel dan. Neverjetno veliko jih je prišlo peš ali s kolesi. Mnogi so svetišče obiskali popoldne, največ pa jih je bilo pri osrednji dopoldanski maši, ki jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Na njenem začetku je vsem romarjem v baziliki in na trgu pred njo izrekel dobrodošlico rektor Marijinega svetišča pater dr. Robert Bahčič. Nadškof je med mašo skupaj z romarji obnovil posvetitev slovenskega naroda Mariji.

»Ne moremo si predstavljati, da bi brez Marije stopali skozi življenje in da bi morali brez nje sprejemati preizkušnje in stiske, ki nas potiskajo k tlom,« je dejal na začetku pridige ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Povedal je, da je praznik Marijinega vnebovzetja najstarejši Marijin praznik. Praznovali so ga pod različnimi imeni in verjeli, da je Jezus vzel k sebi v nebesa tudi svojo mater. »Žal živi človek tudi v drugi resničnosti. Pozna zanikanje Boga. Pozna tudi zaprtost za Božjo voljo ali morda bolje rečeno: živeti hoče brez Boga, zadosten sam sebi. V tem napuhu hoče človek svet iztrgati iz Božje roke. A takoj, ko je človek nehal poslušati Boga, se je raj razblinil. Človek brez Boga je nag in ogrožen,« je dejal nadškof. »Današnji svet noče, da bi človek poslušal Boga. Namesto v rodovitno polje izpolnjevanja Božje volje ga zapira v kletko vseh mogočih pravic … A človek zaman išče sebe in svojo identiteto, če ni nekoga, ki ga sprejme, ki ga pokliče po imenu in ga obdari z dostojanstvom. Brez Boga človek iz dneva v dan išče svojo podobo in vedno znova razočaran spozna, da ne ve, kdo je,« je povedal nadškof.

Tudi tujci iz Azije

Rektor Marijinega svetišča na Brezjah pater dr. Robert Bahčič in direktorica Romarskega urada Brezje dr. Andreja Eržen Firšt sta po dopoldanski osrednji maši povedala, da se je je udeležilo blizu štiri tisoč romarjev. Vključno s sredo pa je svetišče obiskalo več kot šest tisoč romarjev. Običajno obišče Brezje okrog 350.000 romarjev letno, letos pa utegne biti število višje zaradi praznovanja 210-letnega jubileja Layerjeve slike Marije Pomagaj in številnejšega obiska tujcev iz Azije in tudi iz Evrope. Ker vedno več romarjev prihaja peš, bo treba zanje urediti primerno infrastrukturo, tudi z romarskim domom.

×