Anja Mandaljc je bila najhitrejša tako v sprintu v Medvodah (na sliki) kot tudi v vzponu na Soriško planino. Gorjanka je zadovoljna z dosedanjim potekom priprav. / Foto: Peter Košenina

Dvojna krona Anje Mandeljc

Pretekli konec tedna sta bili dve tekmi državnega prvenstva na tekaških rolkah.

Medvode, Zgornja Sorica – Na sobotnem sprintu v središču Medvod sta državna prvaka v članski konkurenci postala Anja Mandeljc (TSK Triglav Kranj) in Vili Črv (ND Rateče - Planica). Srebro je pri ženskah osvojila Nika Ljubič (TSK JUB Dol pri Ljubljani), bron pa Lucija Medja (TSK Bled). Podprvak pri članih je Valerij Gontar (NŠD Medvode), bronasto medaljo si je pritekel Gregor Rupnik (TSK Logatec).

V nedeljo je boj za naslove državnih prvakov potekal na razdalji, v vzponu od Nemškega Rovta do Soriške planine. Zmagala je Anja Mandeljc, ki je bila prepričljivo hitrejša od Neže Žerjav (ND Rateče - Planica), tretja je bila Manca Caserman (SK Cerknica). Pri članih je slavil Miha Ličef (ŠD Gorje), blizu mu je bil Valerij Gontar, kot tretji pa je v cilj pritekel nekdanji biatlonec Klemen Bauer (SK Ihan). Anja Mandeljc je tako osvojila dvojni naslov, česar se je zelo razveselila, še posebno zmage v sprintu, ki ni ravno njena disciplina.

Smučarski tekači so v fazi priprav na zimsko sezono. »Za zdaj priprave potekajo dobro. Sem zdrava, brez poškodb. Letos se pripravljamo doma, večinoma vsak zase, intervalne treninge pa izvedemo skupaj z reprezentanco. Sledim programu glavnega trenerja Ola Vigna Hattestada, ki živi v sosednji vasi – in kadar potrebujem pomoč, je na voljo. Sicer pa sem zelo disciplinirana in mi to ne predstavlja težav. Verjamem, da imamo tudi doma poleti dobre pogoje,« je Anja Mandeljc opisala dosedanji potek priprav. Glavni cilji bodo pozimi. »Največji korak naprej sem naredila v predlanski sezoni, lani sem ta nivo ohranila. Letos si želim znova malce večjega napredka, priti višje v skupnem seštevku svetovnega pokala, predvsem na razdalji, in končati Tour de Ski. To bosta glavna cilja. Čaka nas tudi svetovno prvenstvo v Trondheimu,« je dodala.

Poleg športa tudi študira – farmacijo. »Na začetku priprav na novo sezono sem se posvečala tudi še učenju, sedaj pa si bom vzela dve leti študijskega premora. Končane imam štiri letnike, vse izpite in vaje. Čaka me še praksa, a med kariero si ne morem privoščiti, da bi bila pol leta v lekarni. Februarja 2026 bodo olimpijske igre, kar je velik cilj in vse želim posvetiti temu,« je zaključila Gorjanka.

×