V prireji senenega mesa je dovoljeno pozimi krmiti živali pretežno s senom. / Foto: Cveto Zaplotnik

V prireji senenega mesa je dovoljeno pozimi krmiti živali pretežno s senom. / Foto: Cveto Zaplotnik

Evropska zaščita senenega mesa

Evropska komisija je zaščitila seneno meso kot zajamčeno tradicionalno posebnost.

Kranj – Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije je leta 2020 na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naslovila vlogo za zaščito senenega mesa na državni ravni, že v času postopka pa so kmetje, ki se ukvarjajo s prirejo senenega mleka in mesa, ustanovili Zavod seneno meso in mleko. Ministrstvo je seneno meso predhodno začasno zaščitilo, predlani pa je poslalo Evropski komisiji še vlogo za zaščito na ravni Evropske unije. Evropska komisija je ugodila vlogi in novembra lani v uradnem listu Evropske unije objavila izvedbeno uredbo, s katero je seneno meso zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost.

Seneno meso je trideseti slovenski pridelek ali izdelek, registriran pri Evropski komisiji.

Rejci, ki se želijo ukvarjati s prirejo senenega mesa, morajo prej pri certifikacijskem organu pridobiti certifikat, s katerim dokazujejo, da njihova prireja mesa goved, drobnice in kopitarjev poteka v skladu z zahtevami iz specifikacije. V času vegetacije morajo biti živali najmanj 120 dni na paši. Pozimi jih je treba krmiti pretežno s suho voluminozno krmo, kot dopolnilno krmo pa je dovoljeno uporabljati tudi sveže križnice, koruzo, žita in korenovke, kot so sveža ogrščica, sveža koruza in krmna pesa. Prepovedana je uporaba fermentirane krme, kot so silaža krmnih rastlin, silirano zrnje žit in krma iz okroglih bal v foliji, ter uporaba živali in krmil, ki so gensko spremenjena.