zdravstvo zdravstveni dom čakalna doba pacient prazna čakalnica reševalno vozilo na poti vrsta gneča medicinska sestra, Zdravje, zdravstvo, merjenje krvnega tlaka, merjenje sladkorja, rešilec, reševalci, urgenca, medicina, optik, oftalmolog, krvodajalska, AED, zobozdravnik, voda, zdrava hrana, narava / Foto: Tina Dokl

Fides razširil stavkovne zahteve

Kranj – Sindikat Fides poudarja, da so dodatne stavkovne zahteve postale nujne zaradi degradacije plačnega sistema javnega sektorja, ki neposredno vpliva na zdravniška delovna mesta. Kot so pou­darili, so v preteklih osmih mesecih potekala intenzivna pogajanja z vladno ekipo, vendar doseženi napredek še vedno ni zadosten. »Zaposleni odhajajo iz javnih zavodov, dobre pediatrinje pa prejemajo kazni zaradi njihove pripravljenosti in volje pomagati javnemu sektorju. Obljube o reformah ostajajo neizpolnjene, zakone na področju zdravstva pa pišejo tisti, ki ga sploh ne razumejo,« so prepričani pri Fidesu.

Opozarjajo, da vlada še vedno ne izpolnjuje obveznosti iz že sklenjenih dogovorov in kolektivnih pogodb, kar vpliva na spoštovanje standardov in normativov za delo zdravnic in zdravnikov. Med ključnimi zahtevami sindikata so izvrševanje 10. a člena Kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike ter evropskih direktiv o delovnem času, aktivna vloga sindikata pri pripravi zakonodaje na področju zdravstva ter vključitev predstavnikov sindikata v pripravo vseh zakonov in podzakonskih aktov, ki vplivajo na zdravnike in zobozdravnike. Poleg tega sindikat zahteva takojšnje ukrepe za zaščito zdravstvenih delavcev pred grožnjami ter verbalnim in fizičnim nasiljem tretjih oseb. »Menimo, da so nove dodatne stavkovne zahteve glede na trenutni položaj žal nujne, saj posluha za reševanje odprtih vprašanj na miren način na drugi strani ni,« so še poudarili na Fidesu.

×