letalo za gašenje požarov iz zraka Air Tractor Fire Boss / Foto: Urszr

Gasili več požarov v naravi

Minuli konec tedna je izbruhnilo več požarov v naravi. Največjega, na pobočju Porezna, so gasili tudi iz zraka, druge je uspelo pogasiti gasilcem na terenu.

Ribčev Laz – Bohinjsko jezero je minuli konec tedna znova služilo zajemu vode za gašenje požara v naravi z letali air tractor Enote za gašenje iz zraka, ki deluje v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje. Potem ko so s pomočjo air tractorjev pred dobrim tednom dni gasili podtalni gozdni požar na Komarči, je tokrat zagorelo na tolminski strani pobočja Porezna.

Ker je v Bohinju te dni še vedno veliko turistov, so domači gasilci in pripadniki enote Civilne zaščite Bled za varen zajem vode območje Bohinjskega jezera zavarovali, zaprli so tudi vzletno točko za padalce nad jezerom.

Tam je že v petek, najverjetneje zaradi udara strele, zagorelo na pol hektarja težko dostopnega terena, zato so takoj aktivirali tri letala air tractor. V soboto popoldne je nekoliko nižje spet zagorelo, tokrat na okoli dva hektarja velikem območju. Lokalnim gasilcem je uspelo požar le deloma pogasiti, zato so v nedeljo intervencijo nadaljevali ob podpori treh letal air tractor in helikopterja Slovenske vojske. Air tractorji so vodo večinoma zajemali v Bohinjskem jezeru. Ker je v Bohinju te dni še vedno veliko turistov, so prostovoljni gasilci iz društev Bohinjska Bistrica, Savica - Polje in Stara Fužina ter pripadniki enote Civilne zaščite Bled za varen zajem vode območje jezera zavarovali, zagotovili so tudi prenehanje delovanja vzletne točke za padalce nad Bohinjskim jezerom.

Uprava RS za zaščito in reševanje je sicer minuli konec tedna poročala še o nekaj požarih v naravi na Gorenjskem. V soboto dopoldne je v gozdu ob Triglavski Bistrici v Mojstrani tlel drevesni štor in podrast okrog njega. Žarišče so z vodo zalili prostovoljni gasilci iz Mojstrane in Dovjega. Isto dopoldne so podtalni požar na Jelovici pogasili prostovoljni gasilci z Lancovega in iz Radovljice.

V nedeljo dopoldne so podtalni gozdni požar občani opazili tudi v Lomu pod Storžičem. Pogasili so ga prostovoljni gasilci iz Bistrice pri Tržiču, Loma pod Storžičem in Križ, s pomočjo gorske reševalne službe so nato opravili še preventivni pregled terena z dronom. V Lipnici v občini Radovljica pa sta v nedeljo popoldne zagoreli trava in podrast. Požar so pogasili prostovoljni gasilci s Srednje Dobrave in iz Podnarta.

Od sobote je zaradi dolgotrajnega vročega in suhega vremena na Primorskem razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja, ta pa se bo glede na napovedane temperature v naslednjih dneh stopnjevala tudi drugod po državi.

×