V nižinskih gozdovih so gobe pognale v zadnjih štirinajstih dneh. / Foto: arhiv GG (Gorazd Kavčič)
V nižinskih gozdovih so gobe pognale v zadnjih štirinajstih dneh. / Foto: arhiv GG (Gorazd Kavčič)
Gobarska sezona bo povprečna
Tako glede na dosedanjo rast predvideva Bojan Arzenšek iz Gobarskega društva Kranj. Rast gob je zelo pestra, zato v izognitev zastrupitvam opozarja na previdnost pri nabiranju.
Kranj – Na Gorenjskem se je gobarska sezona letos začela izjemno zgodaj, ugotavlja Bojan Arzenšek iz Gobarskega društva Kranj. »Po veliki suši v juniju je nastopilo deževno obdobje, kar je julija spodbudilo bujno rast jurčkov v višjih legah, medtem ko v nižinah rast ni bila tako izrazita, morda kakšen dan ali dva, nato pa je nastopilo zatišje. V nižinskih gozdovih so gobe pognale v zadnjih štirinajstih dneh, rast ni toliko bujna, je pa zelo pestra in raznolika. Podobno kot v minulih letih je torej prišlo do gobarskega buma, pri čemer se je letos množična rast v višjih predelih začela že sredi julija, v nižjih legah pa so se gobe pojavile kasneje,« je pojasnil Arzenšek, ki pričakuje, da bo letošnja gobarska sezona povprečna.
Za razliko od Pohorja, kjer gobarje zadnje tedne jurčki razveseljujejo v velikih količinah, pa na Gorenjskem najbolj priljubljenih gobanov v zadnjih tednih po besedah sogovornika ni bilo ravno na pretek. »Seveda pa se jih da nabrati. Je pa v tem času ogromno cigančkov, pojavljajo se še golobice, maveljni oz. polstenke, dežnikarice, lisičke pa so bolj poletne gobe in jih je ostalo bolj za vzorec.«
Kako polna bo gobarska košara, ni odvisno le od terena, pač pa tudi od njegove prehojenosti in sreče. »Lahko naletiš na dvajset jurčkov na kupu ali pa hodiš uro, pa najdeš le enega ali dva. Tisti, ki ne stavi le na jurčke in lisičke, pa lahko vedno v eni uri nabere gobe za juho,« je dejal Arzenšek in dodal, da bo ob ugodnih pogojih sezona trajala še vse do sredine decembra. »Zaznal sem že gobe, ki rastejo vse do takrat in jih je mogoče nabirati z manjšim trudom, npr. žolte in črne trobente ter lijaste lisičke. Tovrstne gobe so vedno prisotne in skorajda ni nevarnosti zamenjave za kakšno strupeno.«
Glede na to, da letošnjo sezono zaznamuje tudi velika raznolikost gob, je naš sogovornik posebej opozoril na previdnost pri nabiranju. »V gozdovih je tudi veliko strupenih gob. Treba je biti pazljiv in nabirati le tiste, ki jih res poznaš in si popolnoma prepričan, da so prave.« Po Arzenškovih besedah je pognalo tudi zelo veliko zelenih in koničastih mušnic. Neizkušeni gobarji jih zamenjujejo z drugimi lističarkami, od kukmakov, golobic in celo do dežnikaric. »Žal nekateri pobirajo vse povprek, brez zdrave kmečke pameti. Kot smo seznanjeni, je že prišlo do zastrupitev. V našem društvu smo denimo imeli primer, ko nam je na podlagi slik in opisa uspelo določiti hrapavo trnovko, zaradi katere je neka gospa imela zdravstvene težave – slabost in bruhanje, saj je mislila, da je nabrala orjaške dežnike – marele.« Tistim, ki so v dilemi glede vrste nabranih gob in niso povsem prepričani o njihovi užitnosti, so člani Gobarskega društva Kranj na voljo za pomoč vsak ponedeljek ob 19. uri vse do decembra v prostorih balinišča na Planini.