V Gorenjski košarkarski ligi / Foto: Ariv Gkl

V Gorenjski košarkarski ligi letos tekmuje pet ekip. Katera bo najboljša, bo znano v soboto. / Foto: arhiv GKL

Gorenjska košarkarska liga

Ta konec tedna se bo s finalnim turnirjem zaključila letošnja sezona Gorenjske košarkarske lige. Organizatorji so že usmerjeni tudi v prihodnjo, saj si želijo privabiti več ekip in igralcev.

Kranj – Po Sloveniji potekajo številne rekreativne košarkarske lige - tudi na Gorenjskem. Začetki Gorenjske košarkarske lige segajo okrog leta 1985. »Ustanovljena je bila z namenom rekreativno-tekmovalnega druženja gorenjskih košarkarjev. Velika večina tekem se je odigrala na zunanjih igriščih, in sicer v spomladanskih terminih, izjemoma v septembru. Nekoč se je pogovorno imenovala Divja liga,« je del zgodovine predstavil Dušan Plevnik, vodja tekmovanja Gorenjska košarkarska liga.

Veliko košarkarjev se je v teh letih predstavilo na asfaltnih zunanjih igriščih po Gorenjski. Tradicijo nadaljujejo tudi letos. V Gorenjski košarkarski ligi 2024 nastopa pet ekip, nekaj več kot petdeset košarkarjev. Številni od njih so igrali v slovenskih košarkarskih ligah. Število sodelujočih ekip je precej manjše kot pred obdobjem epidemije koronavirusa. »Največ je bilo 36 ekip, zato so bile razdeljene v štiri kakovostno različne lige. V obdobju med in po koronavirusu se je število ekip drastično zmanjšalo. Dvakrat sta se zamenjali tudi vodji tekmovanja. Sedaj vse moči usmerjamo v ohranitev, osvežitev ter nadgraditev obstoječega stanja. Zato ob tej priložnosti že vabimo rekreativne igralce različnih starosti, da se nam pridržijo in začnejo igrati rekreativno košarkarsko ligo Gorenjska košarkarska liga,« pravi Plevnik.

Po spomladanskem in jesenskem delu tekmovanja je v letošnji sezoni na vrsti le še finalni turnir. Odigran bo v soboto, 21. septembra, začel se bo ob 15. uri na zunanjem igrišču MC Prošport v Stražišču. Na njem se bodo pomerile ekipe Underground Barber, Oksee, PD Medical in Pet tric. Sportivo Kropa je sezono končala na petem mestu. Organizatorji vabijo na ogled zanimivih in borbenih tekem in dodajajo, da bo dobro poskrbljeno tudi za gledalce. Prva polfinalna tekma bo ob 15. uri, druga ob 16.30, boj za tretje mesto se bo začel ob 18. uri, za prvo, za zmagovalca sezone, pa ob 20. uri. Vse novice, povezane z ligo, so objavljene tudi na njihovi spletni strani.

Čeprav letošnja Gorenjska košarkarska liga še ni zaključena, so z mislimi že v letu 2025. »Gorenjska košarkarska liga 2025 se bo začela v drugi polovici aprila. Z nekaterimi ekipami smo že potrdili sodelovanje, hkrati pa upamo, da se nam pridružijo še nove z različnih krajev Gorenjske. Poleg aktivnosti v smeri privabljanja ekip bomo aktivni tudi pri pridobivanju sponzorskih sredstev, medijskega obveščanja ter pridobivanja mladih rekreativnih igralcev, ki jim elektronske naprave in socialna omrežja ne jemljejo dragocenega časa, ampak si resnično želijo igrati in dokazovati željo po zdravem načinu življenja,« je zaključil Plevnik.