Slovesen trenutek na dobrlovaškem odru, ko je župan Wolfgang Stefitz (četrti z desne) izročil zahvale »kovačema« Francu in Hermini Šegovc ter organizatorjema in voditeljema večera Gitti Neuwersch in Petru Grillitzu (tretji z desne). / Foto: Jože Košnjek

Gorenjski večer v Dobrli vasi

Pred štiridesetimi leti sta predsednik Slovenskega prosvetnega društva Srce Dobrla vas/Eberndorf v Podjuni – iz tega kraja izvira svetovno znano pohištveno in trgovinsko podjetje Rutar – Martin Wastl in njegov sodelavec Martin Pandl organizirala prvi Gorenjski glasbeni večer in nanj povabila Avsenike. Takrat je bilo dvorišče dobrlovaškega samostana nabito polno. Prišlo je skoraj tri tisoč ljudi. Uspeh je spodbudil društvo, da je nadaljevalo tradicionalne avgustovske prireditve in nanje vabilo najbolj znane slovenske in tudi koroške narodnozabavne ansamble: Ansambel Lojzeta Slaka s Fanti s Praprotna, Alpski kvintet in še mnoge. Sprva so dvorišče v lepo vzdrževanem samostanu napolnili predvsem turisti, ki so takrat letovali v tem delu Koroške, potem pa so začeli prihajati tudi domačini ter ljubitelji te glasbe iz vseh koncev Koroške.

Letošnji jubilejni 40. Gorenjski večer je bil v sredo, 14. avgusta, na predvečer praznika veliki šmaren. Več kot tisoč ljudi je napolnilo samostansko dvorišče in doživeto spremljalo nad štiri ure trajajoči koncert. Začel ga je koroški, »domači« ansambel Rosa, ki ima sedež v Slovenj Gradcu na naši strani meje, v njem pa poje tudi koroški Slovenec Peter Grilliz iz kraja Lovanke/Gablern pri Dobrli vasi/Eberndorfu. Potem je sledil nastop legendarnega slovenskega narodnozabavnega ansambla Štirje kovači iz Slovenj Gradca, ki ga je pred sedemdesetimi leti, ko je prič slišal Avsenike, ustanovil Franc Šegovc. Leta 2018 je doživel težko prometno nesrečo in upanja, da bo legendarni Franc še kdaj igral na harmoniko, je bilo malo. Vendar je vztrajal in sedaj je Franc, ki je napisal blizu 800 napevov in 250 besedil zanje, kljub 87 letom znova na odru. V ansamblu že več kot petdeset let prepeva tudi Francetova soproga Hermina. Slavim kovačem na čast so v Slovenj Gradcu letos odprli njihov muzej. Večer so sklenili v Avstriji zelo spoštovani glasbeni gostje Ansambel Igor in Zlati zvoki, ki ga je pred tridesetimi leti ustanovil zadnji Avsenikov basist Igor Podpečan. Njegov zven s svojim glasom že 26 let bogati sopranistka Jelka Hafner z Godešiča pri Škofji Loki.

Glavnima organizatorjema koncerta, predsednici Slovenskega prosvetnega društva Srce Gitti Neuwersch in Petru Grillitzu, ter »kovačema« Francu in Hermini Šegovc je župan občine Dobrla vas/Eberndorf Wolfgang Stefitz izročil spominska priznanja.

×