Jure Novak / Foto: Sandi Fišer

Jure Novak / Foto: Sandi Fišer

Iz Prešernovega gledališča v Cankarjev dom

Novi generalni direktor Cankarjevega doma v Ljubljani je dosedanji direktor Prešernovega gledališča Jure Novak. Vodenje Prešernovega gledališča začasno prevzema Rok Bozovičar.

Kranj – V torek je ministrica za kulturo Asta Vrečko za generalnega direktorja Cankarjevega doma za dobo petih let imenovala Jureta Novaka, ki bo na tem mestu nasledil Uršulo Cetinski, ki se po dveh zaporednih mandatih iz največje kulturne ustanove v državi poslavlja.

Iz ministrstva za kulturo so sporočili, da je ministrica Asta Vrečko na podlagi pregleda celotne spisovne dokumentacije, ki vključuje sklepno mnenje razpisne komisije ter mnenji sveta in strokovnega sveta javnega zavoda, ugotovila, da se je Jure Novak izkazal kot »najbolj strokovno usposobljen kandidat za zasedbo razpisanega delovnega mesta generalnega direktorja javnega zavoda Cankarjev dom« ter da je »izkazal prepričljivo, smelo in najbolj izvedljivo vizijo poslovanja javnega zavoda v naslednjih petih letih, ki je usmerjena v prihodnost, kar je podlaga za nadaljnji razvoj javnega zavoda v smeri njegovih potencialov, prepoznavnosti in pomena za celotno slovensko kulturno-umetniško skupnost ter vpetost v mednarodno kulturno okolje«. Razpisna komisija je Novaku sicer namenila najvišje število točk med kandidati.

Jure Novak, ki bo petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja nastopil 15. oktobra 2024, je v odzivu povedal, da je hvaležen za izkazano zaupanje. »Veselim se novih izzivov in dela z izjemno ekipo Cankarjevega doma,« je dejal, ob tem pa je poudaril, da mu je bilo v veliko čast voditi Prešernovo gledališče, v katerem je bil direktor in umetniški vodja od leta 2021.

Z njegovim odstopom z mesta direktorja Prešernovega gledališča se je na sredini redni seji seznanil Mestni svet Mestne občine Kranj. Mestni svetniki so tudi soglašali, da za obdobje šestih mesecev oziroma do izbire direktorja s polnimi pooblastili gledališče kot vršilec dolžnosti vodi Rok Bozovičar, dosedanji pomočnik direktorja.