Na dogajanje so opozorili zaskrbljeni krajani Begunj, ki so opazili odprte jaške ter prisotnost gasilcev in policije. / Foto:

Na dogajanje so opozorili zaskrbljeni krajani Begunj, ki so opazili odprte jaške ter prisotnost gasilcev in policije.

Izlitje nevarne snovi v Elanu

Na dogajanje so opozorili zaskrbljeni krajani Begunj, ki so opazili prisotnost gasilcev in policije. Gasilci so potrdili, da so v intervenciji iz jaškov izčrpali nekaj manj kot tisoč litrov trdilca za epoksidno smolo.

Gasilci so iz dveh jaškov v cisterno prečrpali približno osemsto litrov epoksidne smole, za še temeljitejše črpanje in čiščenje usedlin je poskrbelo podjetje Ekol.

Begunje – Kot so pojasnili v Krajevni skupnosti Begunje, so za dogodek v Elanu izvedeli 26. septembra, ko so jih krajani obvestili, da so na območju Elana opazili gasilce, policijo in vozilo podjetja Ekol. »Ker s strani podjetja ni bilo obveščanja javnosti o posledicah nesreče z nevarnimi snovmi, smo sklepali, da dogodek ni vplival na prebivalce in okolje,« so pojasnili, a so, kot pravijo, od podjetja vendarle pričakovali uradno pojasnilo o dogodku. »Ker ga v nekaj dneh nismo prejeli, smo se nanje obrnili z zahtevo po pojasnilih.«

V začetku oktobra so vendarle prejeli odgovor glavnega izvršnega direktorja Elana Jeffreyja Tirmana. Ta je pojasnil, da se je podrla kovinska podporna konstrukcija, ki je ščitila manjši rezervoar, v katerem je bilo nekaj nekorozivne epoksidne smole. Več kilogramov snovi je izteklo na parkirišče, del pa tudi v odtok na parkirišču. V skladu z zakonodajo ob incidentih s kemijskimi spojinami so takoj obvestili gasilce, policijo in druge pristojne službe, je še zagotovil.

Gasilci so skupaj z Elanovimi gasilci poskrbeli za izčrpanje nevarnih snovi, Elan pa je za vsak primer najel še zunanjega izvajalca za sanacijo okolja. Ta je dodatno očistil odtok in poskrbel, da v njem ni bilo več nevarne snovi. »Celoten postopek je trajal nekaj ur, izpolnjena so bila ustrezna poročila in noben organ ni več zahteval ničesar. Prepričan sem, da je ekipa družbe Elan ta manjši incident ustrezno obravnavala,« je zapisal Tirman in dodal, da so bili že sprejeti tudi »korektivni ukrepi«.

V krajevni skupnosti so pojasnilo sprejeli, ob tem pa izrazili razočaranje, da je bilo napisano v angleškem jeziku; za komunikacijo z lokalno skupnostjo bi vsekakor pričakovali odziv v slovenščini, so poudarili. Menijo tudi, da v odgovoru Elana manjkajo ključne informacije o naravi dogodka in morebitnih nevarnostih za prebivalstvo in okolje. »V sporočilu ni bilo navedeno, katera nevarna snov se je razlila niti kakšna količina snovi je odtekla.«

V krajevni skupnosti razumejo, da se nesreče dogajajo, vendar pa jih skrbijo njihova obravnava ter predvsem posledice za lokalno prebivalstvo in okolje. »Zavedamo se, da je za uspešno sobivanje kraja in podjetja ključnega pomena odprta in pravočasna komunikacija. V preteklosti smo takšen odnos z Elanom že imeli, zato si želimo, da bi se podjetje ponovno odzivalo odgovorno, trajnostno ter v duhu sodelovanja z lokalno skupnostjo,« so zapisali na svoji spletni strani.

Da je Elan, odkar je v lasti skladov, bistveno poslabšal sodelovanje s krajani, so prepričani tudi v civilni iniciativi Poliester z razlogom iz vasi v industrijsko cono, ki je za dodatna pojasnila glede nesreče zaprosila Gasilsko reševalno službo Jesenice. Kot izhaja iz poročila o intervenciji, se je v Elanu izlil trdilec za epoksidno smolo iz cisterne. Gasilci so na kraju pregledali jaške in v dveh našli omenjeno nevarno snov. Iz obeh jaškov so v cisterno prečrpali približno osemsto litrov te snovi. Na kraj so prišli tudi zaposleni podjetja Ekol, ki so poskrbeli za še temeljitejše črpanje in čiščenje usedlin.