učenje učiteljica učenci osnovna šola OŠ Šenčur / Foto: Gorazd Kavčič

Kadri rakrana šolstva

Pred začetkom novega šolskega leta so tudi na nedavnem srečanju ravnateljev na Brdu pri Kranju znova opozorili na pomanjkanje učiteljev in ostalega kadra v naših vrtcih in šolah.

Tako je minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda kadre označil za rakrano šolskega sistema. Ob tem je zagotovil, da v zvezi z reševanjem kadrovske stiske poteka več aktivnosti, pri čemer je med drugim poudaril, da bo pripravništvo začelo s septembrom opravljati 144 kandidatov, nudijo pa še štipendije za študij v pedagoških programih, in sicer tudi za študente višjih letnikov, pri čemer so zneski štipendij višji za petdeset odstotkov. Po novem stoodstotno financirajo tudi pridobivanje pedagoške izobrazbe oziroma dokvalifikacijo vsem, ki se vključijo v vzgojo in izobraževanje, a nimajo dokončane ustrezne izobrazbe.

Tudi po besedah predsednice Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Mojce Mihelič je kadrovska stiska v šolah postala gordijski vozel, zaradi katerega izgublja optimizem. Prepričana je, da bo za rešitev tega treba najprej urediti odnos javnosti do šole. »Dokler v šolah ne bomo imeli avtonomije, mladih ta poklic ne bo zanimal.« Na to je opozoril tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj, ki meni, da je osnovni pogoj za začetek spreminjanja negativnih trendov v izobraževanju boljše vrednotenje pedagoškega dela, a to ne bo dovolj. »Če v družbi ne bo prišlo do preobrata v razumevanju pomena kakovostnega, vsem enako dostopnega javnega izobraževanja za našo skupno prihodnost, se bodo negativni trendi nadaljevali in stopnjevali.«

V poklicu prevladujejo ženske

Statistični urad RS je pred začetkom novega šolskega leta postregel s podatkom, da je v osnovnih šolah v preteklem šolskem letu poučevalo 18.824 učiteljev in učiteljic – učiteljev je bilo 12 odstotkov, učiteljic pa 88 odstotkov. En učitelj je po njihovih podatkih v povprečju skrbel za deset učencev. V srednjih šolah je v lanskem šolskem letu poučevalo 6490 učiteljev, od tega je bilo 67 odstotkov žensk. En učitelj je učil povprečno 12 dijakov, so še navedli na statističnem uradu. Poleg učiteljskega kadra je bilo v osnovnih šolah zaposlenih še 3250 vodstvenih, svetovalnih ali drugih strokovnih delavcev, v srednjih šolah pa 1115.

×