Fridijada 2024 osnovna šola OŠ Križe športno tekmovanje učenci starši učitelji odbojka lokostrelstvo igra štrbunk / Foto: Gorazd Kavčič / Foto: Gorazd Kavčič

Ključna novost razširjeni program

Novo šolsko leto prinaša tudi nekaj novosti tako na področju osnovnošolskega kot srednješolskega izobraževanja, pri čemer so kot eno najpomembnejših novosti tako na šolskem ministrstvu kot na zavodu za šolstvo navedli razširjen program v osnovnih šolah.

Prenovljeni razširjeni program bo v novem šolskem letu izvajala približno tretjina vseh osnovnih šol, nato pa ga bodo vsako leto uvedli še na dodatnih osemdesetih šolah. »Strokovni svet za splošno izobraževanje je letos sprejel predmetnik in kurikularni dokument, ki daje okvir in usmeritve tako za organizacijo kot vsebinsko izvedbo,« je pojasnil direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj. Učenci bodo po njegovih besedah deležni podpore in pomoči, ki so jo prej ponujali v obliki dopolnilnega pouka. »S predmetnikom in organizacijskimi izhodišči so dejavnosti določene tako, da bodo učenci vključeni v posamezne dejavnosti v času, v katerem so prej izvajali podaljšano bivanje.«

Predsednica Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Mojca Mihelič je pojasnila, da bodo šole, ki so v razširjeni program vključene v celoti, na začetku šolskega leta potrebovale tedensko ali dvotedensko prehodno obdobje, saj se zaradi prepoznih informacij soočajo z nekaterimi kadrovskimi in organizacijskimi težavami. Sicer pa po njenih besedah v šolah razširjeni program podpirajo. »Ravnatelji sami smo si želeli sprememb, kajti podaljšano bivanje kot tako je postalo nevzdržno, saj ni bilo več mogoče izvesti nobenega programa, ker so starši prihajali po otroke kadarkoli in tako prekinjali delo sredi dejavnosti.« Obenem je bilo to moteče tudi za druge otroke, ki so bili vključeni v dejavnost, je še opozorila. Skrb nekaterih, da bo zaradi novega razširjenega programa dosedanji prosti čas za otroke bolj strukturiran, pa je po njenem odveč, saj bodo šole avtonomno oblikovale program. »Velika večina šol bo ohranila ta nestrukturiran čas za otroke, saj verjamemo, da ga otroci zelo potrebujejo.« Tudi ravnateljica Osnovne šole Jakoba Aljaža Kranj v razširjenem programu vidi dobro priložnost za dodatno delo, pri katerem bodo izhajali iz otrok. »To bo priložnost za razvijanje kompetenc, za katere med poukom zmanjka časa.« Zato se ji zdi pomemben doprinos h kakovosti šolskega dela.

V glasbenih šolah tudi džez

V novem šolskem letu se poleg tega obetajo tudi novosti na področju nacionalnega preverjanja znanja, ki bo po novem obvezno tudi v tretjem razredu. »V nacionalne preizkuse znanja v tretjem razredu se je od leta 2018 že doslej postopoma vključevalo vse več šol, nazadnje jih je sodelovala že več kot polovica. Ta preizkus znanja namreč za šole pomeni povratno informacijo, kakšni so rezultati dotedanjega dela in kaj lahko pričakujemo od otrok, ki zaključujejo prvo triletje,« je poudaril minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda. Nacionalni preizkus znanja v devetem razredu pa bo po novem mogoče uporabiti tudi kot eno od meril pri vpisu v srednje šole z omejitvijo vpisa. Felda je posebej omenil še novosti na področju izobraževanja na domu, uvedbo obveznega prvega tujega jezika v prvem razredu in spremembe pri tečaju slovenščine v srednjih šolah. Pri glasbenem šolstvu je glavna novost uvedba novih predmetov, ki so povezani z džezom, novela zakona o maturi pa izboljšuje transparentnost postopka v zvezi z opravljanjem mature v dveh delih.

×