tiskovna konferenca selektor trener Edo Terglav hokejski turnir kvalifikacije za ZOI zimsko olimpijado Riga 2024 hokej hokejska zveza Slovenije trening Bled / Foto: Gorazd Kavčič

Ko gre zares, naredimo tudi nepredstavljive stvari

Tako pravi selektor slovenske moške članske hokejske reprezentance Edo Terglav, ki ga z ekipo naslednji konec tedna čaka kvalifikacijski turnir v latvijski Rigi, na njem pa se bo naša reprezentanca borila za tretji nastop na olimpijskih igrah.

Bled – V začetku tega tedna so se varovanci selektorja Eda Terglava zbrali na pripravah na Bledu. »Nimamo veliko časa za skupne priprave, že takoj pa smo dali poudarek dobremu vzdušju v ekipi, pravi energiji in vsem drugim stvarem, ki naredijo razliko med zmagami in porazi. Zame je najpomembnejše to, da pozitivne stvari, ki smo jih naredili letos v aprilu in maju, skušamo čim prej obnoviti,« se je dobre energije v moštvu in posledičnega uspeha na svetovnem prvenstvu divizije I-A spomladi na Južnem Tirolskem spomnil selektor Edo Terglav.

Takrat se je naši reprezentanci namreč uspelo znova uvrstiti med svetovno hokejsko elito, tokrat pa jih čaka nov izziv, saj želijo nastopiti na 25. zimskih olimpijskih igrah leta 2026 v Milanu in Cortini d'Ampezzo.

»Vemo, proti kakšnim ekipam bomo igrali v Rigi. Že prva tekma proti domačinom Latvijcem bo težka, saj vemo, da bodo imeli podporo domačih navijačev in da so si za cilj postavili odhod na olimpijske igre. Francozi, s katerimi igramo dan kasneje, so sestavili najboljše moštvo zadnjih let, pred kratkim so zamenjali trenerja in bodo trd tekmec. Za nas pa ni drugega kot igra na zmage. Slovenci smo pač takšni, da v trenutku, ko gre zares, naredimo stvari, ki si jih je težko predstavljati. Imamo izkušene igralce, poleg njih pa tudi mlade, ki moštvu dodajo novo energijo, in mislim, da nam lahko uspe,« je optimističen selektor Edo Terglav, ki ga z moštvom zadnja tekma turnirja čaka v nedeljo, 1. septembra, ko se bodo pomerili z reprezentanco Ukrajine.

Včeraj zvečer so na Bledu že odigrali pripravljalno tekmo proti reprezentanci Avstrije, jutri se bodo z Avstrijci pomerili še v Kapfenbergu. »Treningi in tekme ta teden bodo test za igralce, zame pa je predvsem pomembno, da se dobro pripravimo, saj bomo v štirih dneh igrali tri tekme,« je še povedal Edo Terglav in dodal, da je ponosen, da je lahko selektor slovenske reprezentance, saj že vrsto let živi in je trener v Franciji.

Spoštuje odločitev Anžeta Kopitarja

»Vsakega igralca spoštujem in spoštujem njegove odločitve. Vem, da je Anže Kopitar že ogromno dal slovenski reprezentanci in da se vsako poletje resno pripravlja na novo sezono v ligi NHL. Še dve leti ima pogodbo v Los Angelesu, tam se še želi dokazovati in to moramo spoštovati. Mi pač imamo moštvo, ki nam je na razpolago, in z njim bomo skušali narediti največ, kar je mogoče,« je še pojasnil selektor Terglav, ki bo končano postavo moštva določil v ponedeljek, ekipa pa gre v Latvijo v torek. »Upam, da v naslednjih dneh ne bo poškodb in bomo lahko šli na pot z ekipo, s kakršno si želimo,« je še povedal Terglav.

»Bled je za nas pripravljalna baza, ki nam je do zdaj prinesla že veliko uspehov, in upam, da bo tudi letos tako,« je pred novo veliko preizkušnjo naše članske moške hokejske reprezentance dodal generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije Dejan Kontrec.

×