Jazbec in ostali svet razstava stripov Marko Kociper Galerija Ivana Groharja Škofja Loka / Foto: Tina Dokl

Kadar ni na misijah, Jazbec doma skicira, pije kavo in bere Kociprove stripe. / Foto: Tina Dokl

Kociprov prijatelj Jazbec in ostali svet

V Galeriji Ivana Groharja je na ogled razstava stripov z naslovom Jazbec in ostali svet uveljavljenega stripovskega avtorja Marka Kocipra. Ob razstavi je bil premierno predstavljen nov del sage o Jazbečevih podvigih z naslovom V temačnih vodah.

Škofja Loka – »Kam? Kaj si reku? Čez vodo ... po svobodo!« so besede na prvi strani najnovejšega stripa V temačnih vodah, drugega dela trilogije Jazbec in tretji svet uveljavljenega stripovskega avtorja Marka Kocipra, po rodu iz Železnikov, ki že dolgo živi in ustvarja v Ljubljani. Še več, zagotovo pa dober napotek za nadaljevanje, na tej isti strani sporoča risba. Na njej so trije stripovski junaki, avtorjev največji prijatelj Jazbec in njegova zvesta kompanjona Orel in Medved, ki se morajo nekako prebiti skozi mračne vode na trdna tla.

Kdo je Jazbec? »Jazbec predstavlja po malem vsakega od nas, vsi imamo v sebi tudi nekaj živalskih nagonov,« pojasni Marko Kociper in pove še, da jih v liku Jazbeca dodatno potencira: »Pravzaprav ga rišem že zelo dolgo, pa niti ne vem, kako bi ga najbolj natančno opisal. Naj ponovim, kar so o njem zapisali drugi: Jazbec je zabušant, neutrudni pivec, ženskar, rad kadi, pije kavo, lovi ribe ...«

Kociper o Jazbecu: »Pravzaprav ga rišem že zelo dolgo, pa niti ne vem, kako bi ga najbolj natančno opisal. Naj ponovim, kar so o njem zapisali drugi: Jazbec je zabušant, neutrudni pivec, ženskar, rad kadi, pije kavo, lovi ribe ...«

Jazbec se razkrije

Loški muzej v zadnjih letih redno sodeluje s Stripburgerjem Forum Ljubljana in predvidoma eno razstavo na leto v Galeriji Ivana Groharja nameni stripu oziroma ustvarjalcem, ki delujejo v njegovem okviru.

Tokratna razstava je posvečena zanimivemu liku z imenom Jazbec, ki tudi vizualno prevzema podobo te gozdne živali in je eden od priljubljenih Kociprovih likov. Jazbec se je namreč pojavil že v šestih njegovih samostojnih knjižnih izdajah, hkrati pa tudi v dveh tematskih stripovskih zbornikih. V družbi Jazbeca se v omenjeno galerijo Kociper vrača po devetnajstih letih.

»V prvem galerijskem prostoru so Jazbečeve prigode iz zadnjega albuma V temačnih vodah, ki ga danes tudi premierno predstavljamo. Jazbec se v njem zaplete v reševanje sebe in svojih dveh najboljših prijateljev Orla in Medveda iz velikih poplav, ki jih je – sicer nenamenoma – povzročil sam,« pove kuratorka razstave Katerina Mirović. K originalnim stripovskim tablam, ki jih na osrednji steni plemeniti tudi izrisan glavni junak, je dodanih tudi nekaj pripomočkov, ki jih pogumna trojica uporablja. Pripravil jih je še en Stripburgerjevih avtorjev Andrej Štular.

V zadnjem prostoru se nam skozi postavitev stripovskih originalov in Kociprovega-Jazbečevega ustvarjalnega prostora glavni junak še bolj razkrije. »Jazbec ima kup razvad in ljubezni ter prijateljev, njegovi veliki sovražniki pa so vesoljci. Ti imajo apetite po planetu Zemlja, a jim Jazbec njihove namere vedno prepreči, saj je bolj prebrisan od njih,« poudarja Katerina Mirović in ne pozabi omeniti tudi kiparskega dela razstave, malih Jazbečevih kipcev, kiparskih del Marka A. Kovačiča in Roka Moharja.

Tu vidimo rekonstrukcijo Jazbečeve delovne sobe, njegove obleke, njegovo čitalnico, razne pripomočke v boju proti vesoljcem. »Kadar je doma in ni na misijah, dela. Pije kavo, skicira, prebere kakšen Kociprov strip,« je duhovit stripovski avtor, zadovoljen s svojim risarskim razvojem, v katerem ne pojenja. Nasprotno, vedno boljši je, kar je ob njegovem ustvarjalnem tempu vsekakor turi rezultat bogatih izkušenj.

Razstava bo na ogled do 10. novembra, še prej pa bo 30. oktobra po razstavi skupaj s Kociprom vodil dr. Jevgenij Skavčenko.