Zavarovanci bodo po novem imeli dostop do kakovostnejših materialov v zobni protetiki – brez dodatnih doplačil. / Foto: Tina Dokl

Zavarovanci bodo po novem imeli dostop do kakovostnejših materialov v zobni protetiki – brez dodatnih doplačil. / Foto: Tina Dokl

Konec doplačil za boljše materiale

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je na nedavni seji sprejela predlog novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja. Med najpomembnejšimi novostmi sta širitev pravice do belih zalivk in izboljšanje uporabljenih materialov v zobozdravstvu.

S 1. januarjem 2025 pa bo novela omogočila, da bodo osebe do 26. leta starosti imele kritje za bele zalivke na vseh zobeh. Drugi zavarovanci bodo to pravico pridobili 1. julija 2026.

Ljubljana – Novela Zakona o obveznem zdravstvenem zavarovanju, ki jo je na zadnji seji obravnavala skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), prinaša pomembne spremembe na področju zobozdravstva in širše zdravstvene oskrbe. Do zdaj so imele pravico do belih zalivk na stroške zdravstvene blagajne zgolj določene skupine zavarovancev, kot so otroci do 15. leta starosti, nosečnice, doječe matere in odrasli za zalivke na prednjih zobeh. S 1. januarjem 2025 pa bo novela omogočila, da bodo osebe do 26. leta starosti imele kritje za bele zalivke na vseh zobeh. Drugi zavarovanci bodo to pravico pridobili 1. julija 2026. Poleg tega bo ZZZS zagotovil sredstva za uporabo boljših materialov v zobni protetiki, kar bo izboljšalo kakovost zdravstvenih storitev. Po besedah Ane Vodičar, direktorice področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke pri ZZZS, so trenutni materiali v zobozdravstvu zastareli, kar je zavarovance pogosto prisililo v doplačila za kakovostnejše materiale. S spremembami, ki bodo začele veljati 1. julija 2025, bodo ti materiali dostopni vsem zavarovancem brez dodatnih stroškov.

Podaljšanje roka za prevzem zdravil

Novela prav tako podaljšuje rok za ponovni prevzem zdravil za 15 dni, kar bo pacientom omogočilo večjo fleksibilnost pri obvladovanju zalog zdravil doma. »V praksi se je namreč dogajalo, da pacienti pozabijo na ta datum, ker imajo mogoče še nekaj zdravil doma, in so bile težave,« je pojasnila Ana Vodičar.

Poleg tega novela prinaša tudi dopolnitev 105. člena pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki zahteva, da zdravstvena obravnava poteka kot celostna storitev. To pomeni, da morajo biti vse potrebne zdravstvene storitve za pacienta izvedene časovno in krajevno strnjeno. Cilj te spremembe je preprečiti, da bi pacienti morali prehajati med različnimi obravnavami in čakati v novih čakalnih vrstah, kar pogosto podaljšuje čas zdravljenja. ZZZS je z novelo podaljšal rok za podaljšanje bolniškega dopusta s treh na pet dni, kar bo omogočilo boljše upravljanje bolniških odsotnosti.

Ob sprejemu predloga novele pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja je skupščina ZZZS sprejela tudi dopolnilo, ki določa, da se bo določen del sprememb, ki so bile sprva načrtovane za uveljavitev 1. oktobra, uveljavil šele 1. decembra, in sicer zaradi zagotavljanja ustrezne informacijske podpore. Za dokončno uveljavitev novele mora soglasje k predlogu podati še ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, novela pa bo stopila v veljavo po objavi v uradnem listu.