Več kot 1200 kolesarjev se je se je udeležilo letošnjega tekmovanja L'Etape Slovenia / Foto: Grega Flajnik

Več kot 1200 kolesarjev se je udeležilo letošnjega tekmovanja L'Etape Slovenia. / Foto: Grega Flajnik

L'Etape tretjič na Gorenjskem

Že tretje leto zapored je Mestna občina Kranj gostila dvodnevni rekreativni kolesarski dogodek L'Etape Slovenia, ki je potekal pod okriljem blagovne znamke Tour de France.

Matej Mohorič je z veseljem pokramljal z udeleženci in se z nekaterimi tudi fotografiral. Na poti proti Tunjicam pa je celo pomagal nesrečnemu kolesarju, ki se mu je zlomil zadnji menjalnik na kolesu.

Kranj – Pestro dogajanje se je začelo v soboto z otroškim kolesarjenjem in družinsko vožnjo. Popoldan so se lahko kolesarji pomerili v vzponu na Jelenov klanec. Vrhunec dogodka je bila nedeljska preizkušnja za rekreativne kolesarje. Ob 9. uri zjutraj se je približno 1200 kolesarjev iz 28 držav podalo na skupno vožnjo po zaprtih cestah Gorenjske. Kolesarji so lahko izbrali med dvema trasama. Na krajši, dolgi 81 kilometrov, so se povzpeli za 1078 višinskih metrov. Vozili so po t. i. vzhodnem krogu z glavnim vzponom na Šenturško goro ter spustom v Cerklje. Letos so prvič kolesarili tudi skozi Škofjo Loko. Po vrnitvi v Kranj je večina kolesarjev zaključila vožnjo, tisti bolj pripravljeni pa so se podali na daljšo, skupno 150 kilometrov dolgo traso, na kateri so naredili 1938 metrov vzpona. V drugem, t. i. zahodnem krogu so se kolesarji podali skozi dolino Besnice na najzahtevnejši vzpon trase proti Jamniku. Pot jih je vodila skozi Podblico, kjer krajani vsako leto pripravijo pravo kolesarsko vzdušje. Tekmovalci doživijo bučno navijanje, kot bi bili na pravem tekmovanju profesionalcev na Dirki po Franciji. Tudi drugi krog je bil letos nekoliko spremenjen, saj so po spustu v Kropo udeleženci kolesarili skozi Mošnje, Begunje in »pod gorami« do Tržiča ter naprej skozi Senično in Golnik do cilja v Kranju.

Na trasi je kolesarje ves čas spremljal tudi aktualni svetovni prvak v kolesarjenju na makadamu (gravel) ter ambasador tekmovanja L'Etape Slovenia Matej Mohorič. Z veseljem je pokramljal z udeleženci, z nekaterimi srečneži se je tudi fotografiral – kar med vožnjo. Na poti proti Tunjicam pa je celo pomagal nesrečnemu kolesarju, ki se mu je zlomil zadnji menjalnik na kolesu.

Tehnični direktor tekmovanja Bogdan Fink je pred startom dejal, da so organizatorji storili vse potrebno, da tekmo speljejo kar se da varno. Angažirali so veliko policistov na motorjih ter redarjev in reševalcev. Prvo uro je bila trasa proge popolnoma zaprta. Potem so jo delno odpirali, tako da niso preveč motili prometa.

Na daljši preizkušnji je med ženskami zmagala domačinka Laura Šimenc Kramar, med moškimi pa Avstrijec Johnny Hoogerland, ki je bil za nekaj stotnik boljši od Matica Grošlja. Na krajši razdalji je bila med ženskami najboljša Avstrijka Valerie Rupitsch, med moškimi pa Patrik Mikac. Tudi letos so podelili nagrade za najboljšega hribolazca in sprinterja ter posebno nagrado za najboljšega mladega kolesarja.