Zadovoljni ob jubileju in jubilejnem koncertu (od leve): vodja Vokalne skupine Lipa Dominik Hudl, predsednik SKD Lipa Martin Kuchling in pevec ter blagajnik društva Hanzi Karner, doma na Djekšah. / Foto: Foto: Jože Košnjek

Zadovoljni ob jubileju in jubilejnem koncertu (od leve): vodja Vokalne skupine Lipa Dominik Hudl, predsednik SKD Lipa Martin Kuchling in pevec ter blagajnik društva Hanzi Karner, doma na Djekšah. / Foto: Jože Košnjek

Lipa je praznovala v Velikovcu

»Slovensko kulturno društvo Lipa iz Velikovca je danes steber slovenske kulture na severni strani reke Drave,« je pretekli petek na prireditvi v počastitev 50-letnice društva v veliki dvorani velikovške mestne hiše dejal predsednik Krščanske kulturne zveze Janko Krištof. Lipa je dejansko to tudi bila. Prvič je bila kot Slovensko katoliško izobraževalno društvo ustanovljena leta 1906 – prvi predsednik je bil Jurij Čarf –, ko je bilo ustanavljanje slovenskih kulturnih društev na Koroškem v razcvetu.

Čas po prvi svetovni vojni, leta po plebiscitu, obdobje nacizma in druga svetovna vojna so dramatično posegli v delovanje društva. Bilo je prepovedano in sovražno tudi v letih po drugi svetovni vojni. Kljub temu so Pavel Apovnik, Pavel Buch, Jože Kopeinig in Jože Kuchling kot predsednik leta 1974 znova ustanovili društvo. V Velikovcu in v sosednjih občinah Djekše, Grebinj in Ruda sta zacvetela pevska in gledališka dejavnost. Leta 2016 pa so v nekdanji Posojilnici uredili društvene prostore. Preteči pa je moralo veliko Drave, da je smela Lipa organizirati svoje prireditve v velikovški mestni hiši, v javnosti pa nanje pa vabiti z dvojezičnimi letaki.

Čas po prvi svetovni vojni, leta po plebiscitu, obdobje nacizma in druga svetovna vojna so dramatično posegli v delovanje društva. Bilo je prepovedano in sovražno tudi v letih po drugi svetovni vojni.

V petek zvečer je Lipa v počastitev 50. obletnice ponovne ustanovitve društva v veliki dvorani velikovške mestne hiše organizirala vrhunski koncert. Dvorana je bila polna. Po pozdravnih besedah predsednika društva Martina Kuchlinga so na oder prihajali vrhunski pevski zbori: najprej domača vokalna skupina Lipa pod vodstvom Dominika Hudla in za njo Mešani pevski zbor Peca iz Globasnice pod vodstvom Martine Stravnik, Moški pevski zbor Trta iz Žitare vasi pod vodstvom Tomaža Boškina, Mešani pevski zbor Danica iz Št. Primoža pod vodstvom Stanka Polzerja (ta zbor se že pripravlja na ponovno osvojitev naslova najboljšega mešanega zbora na Koroškem – op. p.) in kot poseben gost celovški pevski zbor pod vodstvom Franza Josefa Isaha Singkreis Seltenheim, ki je zapel tudi eno slovensko pesem. Za sklep koncerta je dvorana skupaj z zborom Danica zapela vedno zimzeleno Lipa zelenela je.

Večer je bil sklenjen s koncertom tudi na Koroškem zelo cenjenega narodnozabavnega ansambla Alpski kvintet. Marsikoga so zasrbele pete in se je zavrtel ob taktih »alpskih« muzikantov. Njihov vodja Janez Per je povedal, da igrajo že 58 let in da še ne nameravajo odnehati.