Eden od scenarijev je bila tudi pomoč planinki zaradi odprtega zloma gležnja. / Foto: arhiv GRS Škofja Loka

Eden od scenarijev je bila tudi pomoč planinki zaradi odprtega zloma gležnja. / Foto: arhiv GRS Škofja Loka

Ločani zmagali četrtič zapored

Ekipa škofjeloških gorskih reševalcev je na letošnjem Dnevu gorskih reševalcev na Jesenicah že četrtič zapored zmagala na tekmovanju v prvi pomoči med društvi slovenskih gorskih reševalnih služb.

Škofja Loka – Dušan Gartner, Jaka Gortnar, Dušan Kunc, Štefan Zadravec in Janez Kavčič so člani ekipe škofjeloških gorskih reševalcev, ki je na letošnjem Dnevu gorskih reševalcev pometla z vso konkurenco. Letošnje tekmovanje je potekalo v okviru praznovanja stolet­nice Gorske reševalne službe Jesenice. »Zbrali smo se na tržnici v mestnem jedru Jesenic, kjer smo se razporedili po petih različnih delovnih točkah. Ker je zmago težje braniti kot loviti, letos smo namreč lovili četrto zaporedno, smo bili pod malo večjim pritiskom,« je povedal član ekipe Jaka Gortnar.

»Za tem rezultatom stojijo tudi člani medicinskega osebja naše postaje Gorske reševalne službe Škofja Loka, ki skrbijo za nivo znanja prve pomoči in oskrbe ponesrečenca. Za nami je še ena dobra izkušnja s super scenariji, vsi smo se naučili veliko novega za prihajajoče intervencije.«

Na prvi delovni točki, kjer so morali oskrbeti osebo, ki je bila v anafilaktičnem šoku po piku čebele, sledil je še zastoj srca, so ob uigranosti ekipe vsi pritiski izginili, saj so po besedah Gortnarja delovali kot dobro naoljen stroj in s tem postavili zelo visok nivo za prihajajoče ekipe. Sledila sta scenarija hudo ponesrečenega motorista na težko dostopnem terenu in pa padec plezalke s stene z višine petih metrov. Po­trebna je bila oskrba odprtih zlomov in pa imobilizacija na zajemalnih nosilih. Na poti z Golice se je planinka spotaknila in potrebovala pomoč zaradi odprtega zloma gležnja. Najbolj zahtevno pa je bilo posredovanje ob gozdarski nesreči, kjer so morali oskrbeti arterijsko krvavitev zaradi ureznine z motorno žago, sledil pa je še srčni zastoj svojca, ki so ga na mestu uspešno rešili s temeljnimi postopki oživljanja.

Loški gorski reševalci so vseh pet scenarijev rešili brez večjih napak in osvojili četrto zaporedno zmago. »Poudarjamo, da za tem rezultatom stojijo tudi člani medicinskega osebja naše postaje, ki skrbijo za nivo znanja prve pomoči in oskrbe ponesrečenca. Za nami je še ena dobra izkušnja s super scenariji, vsi smo se naučili veliko novega za prihajajoče intervencije,« je še povedal Gortnar.