počitnice delavnice origami knjižnica Kranj otroci ustvarjajo iz papirja / Foto: Gorazd Kavčič

Marija, Maja, Mojca, Maša, Manca, Mia ...

Najpogostejše ime prebivalk Slovenije je še vedno Marija. Do leta 1968 je bilo Marija tudi najbolj priljubljeno ime za novorojenke. Danes pa je to gospa, ki ima v povprečju 72 let.

Kranj – Včeraj je godovala Marija. V koledarju je sicer ime Marija zapisano petnajstkrat, a na to ime sta vezana predvsem dva krščanska praznika: veliki šmaren, ki se praznuje 15. avgusta (Marijino vnebovzetje), in mali šmaren, ki se praznuje 8. septembra (Marijino rojstvo). Marija je še vedno najpogostejše žensko ime med prebivalkami Slovenije, kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije. Na začetku letošnjega leta je imelo to ime v svojem osebnem dokumentu vpisanih 44.645 žensk. Marija je danes ime vsaki 24. prebivalki Slovenije. V povprečju ima 72,4 leta.

Zmagovalka pri novorojenkah do leta 1968

Število žensk z imenom Marija se je v zadnjih 15 letih vsako leto zmanjšalo za približno 1700. Od leta 1971 do začetka 2024 je upadlo za 98.000. Čeprav jih je čedalje manj, pa je ime še vedno tako pogosto, da na vrhu lestvice ženskih imen še nekaj let ne pričakujejo sprememb.

Med današnjimi prebivalkami Slovenije je ime Marija najpogostejše ime za ženske, rojene do leta 1968. V naslednjih letih pa je zdrsnilo po lestvici najbolj priljubljenih imen.

Številne Marije v vsakdanjem življenju kličejo tudi z eno izmed različic tega imena: Micka, Marinka, Marička, Mica, Meri …

Nekoč Marija, danes Mia

Prelom s tradicijo poimenovanja novorojenih otrok se je zgodil v 70. letih prejšnjega stoletja, ugotavljajo na državnem statističnem uradu. Ime Marija je takrat zdrsnilo na 22. mesto, na lestvici najpogostejših imen pa so se med drugim začele vzpenjati novejše, krajše različice tega imena, kot so Maja, Mojca, Maša in v zadnjih letih Mia. Maja je bila tako na prvem mestu v 80. letih, Mojca na tretjem v 60. in 70. letih, Maša na 11. med ženskami, rojenimi v obdobju 2001–2010, Mia pa na petem med rojenimi po letu 2011.

Najpogostejše ime tudi v vseh statističnih regijah

Marija je najpogostejše ime v prav vseh statističnih regijah. Vendar pa so razlike med regijami precejšnje: ime je najpogostejše v pomurski regiji, na 1000 žensk je 66 Marij, sledita koroška (59) in posavska (51). Najmanj jih je v obalno-kraški (27 na 1000 žensk) ter v goriški in osrednjeslovenski (34).

Od osamosvojitve Slovenije se letno rodi od 8 do 26 deklic z imenom Marija, v zadnjih treh letih se jih je skupaj rodilo 30.

Marija v sestavljenih imenih

Do konca 60. let prejšnjega stoletja je bilo ime Marija tako množično, da so za razlikovanje med njimi deklicam pogosto dajali dvojna imena. Pri teh je ime Marija bodisi na prvem bodisi na drugem mestu. Med današnjimi prebivalkami Slovenije je takih imen 608 in jih ima 3220 žensk.

Najpogostejše sestavljeno ime je Marija Magdalena, sledijo Marija Ana, Marija Majda in Marija Mojca ter Ana Marija.

Tudi moški so Marije

In še zanimivost: ime Marija je bilo na začetku leta 2024 tudi del sestavljenih moških imen; takih je bilo osem, še kažejo podatki državnega statističnega urada.

×