iskanje planinec kamnik / Foto: Arhiv Dgrs Kamnik

Med zahtevno iskalno akcijo se je ponesrečil reševalec

Od prejšnjega četrtka pogrešanega 54-letnega planinca, ki se je odpravil na pohod na Skuto, so v ponedeljek našli mrtvega na poti čez Žmavčarje nad Kamniško Bistrico. Med reševalno akcijo se je zgodila nesreča, v kateri se je huje poškodoval kamniški gorski reševalec.

Kamnik – Letalska policijska enota je po podatkih policije v letošnji poletni sezoni, ki se je začela 1. junija, skupaj z ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije za reševanje v gorah s helikopterjem posredovala že v 103 primerih. Samo v minulem koncu tedna so izvedli deset helikopterskih reševanj, dodatne tri nesreče, v katerih je reševal policijski helikopter, pa so se zgodile tudi v začetku tega tedna.

»Gore naj ne bodo poligon za preizkušanje psihofizičnih zmogljivosti. To je unikaten prostor, ki ima svoje zakonitosti in vrednote. Ljudje smo tisti, ki se jim moramo podrediti, jih ceniti in se varovati.«

Minuli konec tedna so bila reševanja opravljena na Skuti, grebenu Košute v Karavankah, na Dobrči, v Podbrdu, Trenti, na poti čez Plemenice, Veliki Babi, Mali Mojstrovki in Kamniškem sedlu, v ponedeljek pa še na Planiki, Kredarici in poti čez Žmavčarje nad Kamniško Bistrico. »Obravnavana sta bila dva smrtna primera, dva pohodnika sta se huje poškodovala, še pet je bilo lažje poškodovanih. V dveh primerih je bil razlog za reševanje bolezen in slabost, v enem pa nezmožnost nadaljevanja poti,« so pojasnili na policiji.

V gorah umrli štirje ljudje

Kot so poudarili na policiji, sta bila najbolj tragična pretekla dva tedna, ko so v gorah umrli štirje ljudje. Smrtne nesreče so se zgodile v Loški steni, kjer je iz alpinistične smeri padel alpinist, nato pa še na Ratitovcu, poti čez Plemenice in neoznačeni poti čez Žmavčarje. »Tudi te tri nesreče so se zgodile zaradi padcev,« so dodali.

Z gora je bilo prepeljanih 150 ljudi in en pes zaradi ugriza kače. Dve reševanji sta trajali po dva dni, medtem ko je zadnja, izjemno zahtevna iskalna akcija v Kamniško-Savinjskih Alpah potekala več dni. S pogrešanim 54-letnim planincem, ki je odšel na pohodniško turo v smeri Skute, so svojci izgubili stik, po prijavi, da je pogrešan, pa je stekla intenzivna iskalna akcija s pomočjo helikopterja. »Udeleženci iskanja so opravili izjemno zahtevno delo in pregledali velik teren. Moškega so našli kamniški gorski reševalci,« so dejali na policiji.

Nesreča se je zgodila med transportom

Kot so pojasnili v Druš­tvu Gorska reševalna služba Kamnik, so pogrešanega planinca v ponedeljek našli mrtvega pod neoznačeno potjo čez Žmavčarje. Samo tisti dan ga je na širšem območju Skute iskalo 11 reševalcev. Sodelovala sta tudi reševalca DGRS Bohinj in DGRS Radovljica, ki sta teren pregledovala z brezpilotnima letalnikoma, in policista Gorske policijske enote, medtem ko je tričlanska ekipa reševalcev DGRS Kamnik zagotavljala podporo iz doline. »Pogrešanega smo našli okoli 10.30 na območju neoznačene poti, ki vodi proti Skuti čez Žmavčarje. Po policijskem ogledu smo pokojnega pripravili za transport v dolino,« so pojasnili v DGRS Kamnik.

Letalska policijska enota je po podatkih Policijske uprave Kranj v sredo skupaj z dežurno ekipo GRZS za reševanje v gorah obravnavala kar šest klicev na pomoč. V štirih primerih je ekipa s policijskim helikopterjem izvedla reševanje, v dveh pa je bilo reševanje preklicano med tem, ko je posadka še pred vzletom čakala na umiritev vremena zaradi hujše nevihte. Do četrtka zjutraj je policijski helikopter v gore poletel že enajstkrat, trikrat v ponedeljek in po štirikrat v torek in sredo.

Dodali so, da je transport potekal po strmem in zahtevnem gozdnem terenu, zato je bil spust izveden s pomočjo vrvne tehnike. Medtem je prišlo do nesreče, v kateri je reševalec DGRS Kamnik utrpel resne poškodbe. »V nogo ga je zadela večja skala,« so pojasnili. Poškodovanemu reševalcu so takoj nudili prvo pomoč in aktivirali dežurno ekipo GRS Brnik ter policijski helikopter. »Dežurna zdravnica je poškodovanega dodatno oskrbela, nato pa smo ga s skupnimi močmi pripravili za helikopterski transport. Poškodovani reševalec je bil s pomočjo elektromotornega vitla dvignjen v helikopter in prepeljan v UKC Ljubljana,« so dejali kamniški reševalci.

Po zadnjih podatkih predsednika DGRS Kamnik Jerneja Laniška poškodovani reševalec dobro okreva. »Pri­šlo je do nepredvidljive situacije, na katero ne moremo vplivati. Ta dogodek je znova opozoril, da so tudi gorski reševalci izpostavljeni nevarnosti. Zato ponovno pozivamo pohodnike, naj bodo previdni in dobro pripravljeni, da ne bi ogrožali ne sebe ne nas,« je poudaril Lanišek.

Gore naj ne bodo poligon

Na policiji so še opozorili, da je največ nesreč v gorah posledica padcev in zdrsov, sledijo reševanja zaradi zdrav­stvenih težav, slabosti, onemoglosti, nepoznavanja terena, odlomov in kotaljenja skal ter reševanja zaplezanih in prestrašenih pohodnikov.

Pohodniška sezona je še v polnem teku in daleč od zaključka, zato policija znova poziva pohodnike, naj se pred turo dobro pripravijo, poskrbijo za ustrezno opremo, naj bodo previdni in odgovorni. »Gore naj ne bodo poligon za preizkušanje psihofizičnih zmogljivosti. To je unikaten prostor, ki ima svoje zakonitosti in vrednote. Ljudje smo tisti, ki se jim moramo podrediti, jih ceniti in se varovati. Pomembno je, da se zavedamo svojih zmožnosti in omejitev ter se temu ustrezno prilagodimo. Slovenske gore so krušljive, zahtevne in ponekod nepredvidljive,« so poudarili.

V gore se podajte vsaj v paru, dobro opremljeni in psihofizično pripravljeni, z napolnjenim mobilnim telefonom in vključenimi lokacijskimi storitvami. Pred odhodom obvestite domače ali prijatelje o svoji poti in pričakovanem času vrnitve. Izbirajte označene poti, na katerih se počutite varno in so v skladu z vašimi zmožnostmi. »Po vzponu bo namreč ob določeni stopnji utrujenosti potreben še sestop v dolino. Pričakujte možnost nenadnih sprememb vremena, dodatna obremenitev v tem trenutku pa je tudi huda vročina,« so sklenili na policiji.

×