Obiskovalci so lahko vadili postopek oživljanja ponesrečenca. Z zanimanjem je tehniko masaže srca in dajanja umetnega dihanja na lutki preizkusil tudi Boštjan Pogorevc iz Zgornjih Gorij. / Foto:

Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Mesec prve pomoči

Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči je Prva pomoč in šport, ki izpostavlja ne le športne poškodbe, temveč tudi življenjsko ogrožajoča stanja.

Kranj – Drugo septembrsko soboto zaznamujemo svetovni dan prve pomoči, v Sloveniji pa se začne mesec prve pomoči, ki se bo zaključil 16. oktobra, na svetovni dan oživljanja. Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva prve pomoči je Prva pomoč in šport, ki izpostavlja ne le športne poškodbe, temveč tudi življenjsko ogrožajoča stanja.

Pri Rdečem križu Slovenije so izdali poučno pravljico Medved Henri in Klic na 112 z nasveti glede prve pomoči.

V letošnji poslanici ob svetovnem dnevu prve pomoči je predsednica Rdečega križa Slovenije Ana Žerjal poudarila, da morajo biti veščine in znanja prve pomoči dostopna vsakomur in tudi del osnovne splošne izobrazbe.

Tudi letos bodo v organizaciji območnih združenj potekali številni brezplačni dogodki, predstavitve in delavnice, tako za najmlajše kot tudi starejše. K sodelovanju so povabili tudi športnike, ki bodo zgled najmlajšim pri učenju tako pomembne veščine, kot je prva pomoč.

Ob tem pa bo 5. oktobra v Radovljici potekalo tudi trideseto državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Petnajst ekip prve pomoči iz cele Slovenije bo prikazalo svoja znanja in veščine.