Minister Poklukar med prvošolci v Srednji vasi v Bohinju, kjer se je odlično odrezal tudi v vlogi učitelja. Najmlajše je na prvi šolski dan naučil prepoznati črko p, s katero se začenja beseda policija. / Foto: Marjana Ahačič

Ministri šolarje pospremili k pouku

Na prvi šolski dan so Gorenjsko obiskali kar trije ministri: za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, za notranje zadeve Boštjan Poklukar in za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Bled, Bohinjska Bistrica, Kranj – Prvošolce v Osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja Bled je v svet znanja in novih dogodivščin pospremil minister Darjo Felda. Zaželel jim je, da bi ostali zvedavi in radovedni. »Upam, da ne boste otopeli v šolskem sistemu, ki je na žalost ta čas preveč okoren, a verjamem, da se bo skozi spremembe, ki se izvajajo, to spremenilo, saj šolski sistem potrebuje osvežitev.« Lepo okolje na Bledu sicer po njegovih besedah kar kliče k temu, da učenci bistrijo svoje ideje in iščejo nove zamisli in rešitve.

Ob obisku na Bledu je minister podprl tudi prizadevanja vodstva šole in občine po obnovi dotrajane obstoječe šolske stavbe in gradnjo prizidka ob njej. Župan Občine Bled Anton Mežan je pojasnil, da že leto in pol tečejo aktivnosti za pridobitev gradbenega dovoljenja za rekonstrukcijo in dozidavo šole. Minister Felda je pohvalil idejno zasnovo prenove, ki predvideva najprej gradnjo prizidka na nepozidanem zemljišču ob šoli, v katerega bi potem preselili pouk za čas obnove sedanje stavbe. »V dveh letih, ko bodo potekala dela, bo treba sicer malo potrpeti, a obnova je nujna, saj obstoječi zidovi danes ne ustrezajo več sodobnim potrebam tako v smislu trajnosti kot tudi drugih zahtev.« Kot je obljubil, bodo nova sredstva za naložbe v šolske prostore občinam na voljo od leta 2026, a naj bi jih v skladu z razpisnimi pogoji lahko uporabili tudi tisti, ki bodo začeli graditi že prihodnje leto.

Poklukar v Bohinju

Šolarje v Bohinju je na prvi šolski dan pozdravil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki ga je spremljal namestnik generalnega direktorja Policije Igor Ciperle.

Prvi šolski dan je izredno pomemben za učence in tudi za celotno državo, je poudaril minister Poklukar. »S šolskim prostorom je povezana tudi varnost; o tem smo letos že ogromno govorili. Veliko smo se pogovarjali o medvrstniškem nasilju; ne želimo, da šola postane prostor zanj, pa vendar se dogaja tudi to. Problematiki se zato še posebno posvečamo v okviru različnih preventivnih programov. Tako slovenska policija kot ministrstvo želimo z njimi opolnomočiti šolsko skupnost, da bo znala ukrepati, če do takšnih primerov pride,« je povedal minister in spomnil, da je letošnji drugi september tudi dan, ko se v šolske klopi vračajo dijaki.

»Ne želimo si prometnih nesreč, ne želimo si medvrstniškega nasilja in ne želimo si mladoletniške kriminalitete, na kar mora biti pozorna celotna družba. V preteklih dneh sem na to temo opravil pogovor z ministrom za vzgojo in izobraževanje. Verjamem, da bomo vsi skupaj, tudi v sodelovanju s starši in šolo, lahko uspešni.«

Bratuškova v Stražišču

Ministrstvo za infrastrukturo, Agencija za varnost prometa (AVP), Policija in Mestna občina Kranj pa so včeraj povabili pred OŠ Stražišče na dogodek Prvi šolski dan, kjer so posebej opozorili na varnost v prometu. Ministrica Alenka Bratušek je učencem v svojem domačem kraju položila na srce, naj nikoli ne pozabijo, da je v prometu treba biti previden, odraslim pa, da jim moramo biti vedno in povsod vzor. Direktorica AVP Simona Felser je povedala, da so letos v prometnih nesrečah umrli trije otroci, poleg tega se je 25 otrok hudo telesno poškodovalo, kar je 47 odstotkov več kot lani ob tem času. Ta trend opažajo že več let, zato je po besedah Felserjeve treba storiti vse, da se to ne ponavlja. »Pomembno je, da otrokom z lastnim zgledom pokažemo, kako se varno obnašati v prometu. To vključuje dosledno uporabo varnostnega pasu, nošenje zaščitne čelade pri vožnji s kolesom, svetlih oblačil in odsevnih teles v pogojih slabše vidljivosti,« je dodala Simona Felser. Župan Matjaž Rakovec je dejal, da v kranjski občini prometni varnosti posvečajo veliko pozornosti. Letos so denimo na poseben način označili cestišče ob podružnični šoli na Kokrici, kar je bilo dobro sprejeto, zato nameravajo prihodnje leto take označbe dodati še ob kateri šoli, kjer je največ prometa.

×