Lana Petek je postala zmagovalka natečaja Inovativni prehranski izdelki Gorenjske. Priznanje je prejela iz rok direktorja Razvojne agencija Sora Klemna Srne / Foto: Klara Mrak

Lana Petek je postala zmagovalka natečaja Inovativni prehranski izdelki Gorenjske. Priznanje je prejela iz rok direktorja Razvojne agencije Sora Klemena Srne. / Foto: Klara Mrak

Mrvice najbolj inovativne

Peti Dan domačih dobrot je v nedeljo v Park Brdo kot vsako leto privabil ogromno obiskovalcev iz Gorenjske in od drugod. Za najbolj inovativen prehranski izdelek Gorenjske so razglasili mrvice Lane Petek.

Brdo pri Kranju – »Dan domačih dobrot je ena od priložnosti, kjer lokalni pridelovalci in predelovalci predstavijo svoje izdelke, obiskovalci pa spoznajo pomen kakovostno pridelane hrane za trajnost podeželja in ohranjanje dediščine,« meni Bojana Lukan iz Ragorja. In res se je v nedeljo na Brdu trlo obiskovalcev, željnih kakovostne hrane in pijače, ki so ju ponujali ponudniki na stojnicah. Kot nam je povedala Smiljana Slavec iz Centra Stonoga, so se tudi tokrat predstavljali samo kvalitetni ponudniki, večinoma iz Gorenjske. »Skušamo ljudi navaditi na to, da bi spoznali kakovostno hrano, da bi jo čim več pokušali in da bi jo čim več vključevali v prehrano,« je poudarila Slavčeva, ki je povedala, da je Dan domačih dobrot od prvega leta zelo dobro obiskan dogodek. »Interes Stonoge je, da ljudi seznanimo, kaj vse je na voljo, zato tudi vsakih 14 dni tu na Brdu organiziramo tržnico. Če želimo od hitre prehrane preiti k bolj kakovostni, moramo še kar veliko narediti.« Po stojnicah so med drugim popeljali tudi organizatorje šolske prehrane iz Gorenjske, in sicer z namenom, da vzpostavijo še boljši stik med lokalnimi ponudniki in šolami.

Tudi letos je potekala delavnica peke podbreške potice, otroci so z zanimanjem prisluhnili pravljicam, izdelovali polstene in lončarske izdelke, zanimiv je bil ogled srednjeveških iger.

Razstava Gorenjska gremo gor

»Na dogodku smo posebno ponosni tudi na skupno predstavitev vseh razvojnih agencij Gorenjske. Združeni nastop potrjuje našo usmerjenost k sodelovanju, povezovanju znanja in izkušenj ter iskanju sinergij. Ob tem je na ogled postavljena tudi razstava Gorenjska gremo gor o projektih v 18 občinah Gorenjske, ki obiskovalcem ponuja vpogled v konkretne projekte, ki pomenijo ustvarjalnost, inovacije in raznolikost regije ter poudarja pomen sodelovanja med različnimi deležniki,« je povedal direktor Razvojne agencije Sora Klemen Srna. Na dogodku je bila prvič razglašena zmagovalka natečaja Inovativni prehranski izdelki Gorenjske, s katerim spodbujajo ustvarjalnost, inovativnost ter trajnostne pristope na Gorenjskem na področju lokalne prehrane. To je postala Lana Petek iz Kranja. »Mavi bites so mrvice, narejene iz korenja, rdeče pese in jabolk. V procesu izdelave mase dodamo še kokosovo moko in moko indijskega trpotca,« nam je povedala Petkova. »Hrustljave mrvice se lahko uporabljajo pri peki, kot posip na sladkih ali slanih jedeh. Idejo zanje sem dobila zaradi svojih dveh otrok, saj sta v določenem obdobju želela imeti mrvice na vsakem obroku, na koncu že na pašteti. Takrat sem se vprašala, zakaj ne obstajajo mrvice iz sadja in zelenjave, in sem videla, da se jih da narediti,« nam je povedala nasmejana sogovornica.

Janja Bernik s kmetije Punčar iz Virmaš je ena od rednih ponudnic na Dnevu domačih dobrot. »Tu smo že četrto leto, Park Brdo je čudovit sam po sebi, ob tem pa si lahko s ponudniki izmenjamo kakšno dobro prakso. Se mi pa zdi zanimivo, da se stranke, ki pridejo sem, potem tudi skozi leto redno vračajo, kar ni ravno značilnost vseh dogodkov,« je poudarila Bernikova.