slovenski policisti na olimpijskih igrah v Parizu 2024 Lyion nogometni stadion / Foto: Gpu

Na olimpijskih igrah pomagali francoskim policistom

Tudi slovenski policisti so pomagali skrbeti za varnost med olimpijskimi igrami v Franciji: izvajali so protibombne in protiteroristične preglede, skrbeli za javni red in mir, slovenski delegaciji in olimpijski reprezentanci svetovali pri zagotavljanju varnosti v olimpijski vasi ...

Ljubljana – Na olimpijskih igrah v Parizu, ki so potekale od 26. julija do 11. avgusta, je za varnost športnikov in obiskovalcev poleg domačih varnostnih sil skrbelo okoli dva tisoč tujih policistov, med njimi tudi osem slovenskih. Kaj konkretno so tam počeli, je pred dnevi predstavila slovenska policija. »Delegacijo slovenskih policistov so zastopali policisti iz različnih enot in z raznolikimi izkušnjami, vsi pa so naloge v Franciji opravili uspešno in so se že varno vrnili v Slovenijo,« so poudarili.

Dva vodnika službenih psov s psoma za odkrivanje eksplozivov in policist iz Oddelka za protibombno zaščito so naloge opravili v dveh tednih pred začetkom olimpijskih iger. Sodelovali so pri protibombnih in protiterorističnih pregledih javnih krajev, športnih objektov, plovil, vlakov in druge infrastrukture, ki je služila za izvedbo iger. Štirje policisti so naloge opravljali v Lyonu, kjer so s francoskimi in portugalskimi policisti sodelovali pri vzdrževanju javnega reda in miru na nogometnih tekmah. En policist je naloge opravljal v Parizu, kjer je bil izmenjaje s predstavnikom slovenskega veleposlaništva v Parizu prisoten v Mednarodnem centru za informiranje. Z dostopom do varnostnih informacij je tako lahko članom slovenske delegacije in slovenski olimpijski reprezentanci predlagal ukrepe za zagotavljanje varnosti v olimpijski vasi, predvsem pa v Slovenski hiši.

Policisti, ki so delali v Lyonu, so po vrnitvi poudarili zelo pozitivne izkušnje z navijači, kljub temu da so v nekaj primerih sodelovali pri vzpostavitvi javnega reda in miru, vendar se na srečo ni zgodilo nič resnejšega. Francoskim kolegom pa so pomagali pri vzpostavitvi javnega reda ob incidentu na nogometni tekmi med Novo Zelandijo in Kolumbijo. Bombni tehnik Klemen Pogačar je deloval daleč od oči javnosti v okviru posebne mednarodne ekipe, ki je delo začela že pred odprtjem iger, saj je bilo treba opraviti protiteroristične preglede stadionov, nastanitvenih objektov in objektov za treninge. Po opravljenih protiterorističnih pregledih so tehniki začeli izvajanje nalog protibombne zaščite ter zaščite pred radioaktivnimi, kemičnimi in biološkimi grožnjami na območju Lyona in St. Etienna, kjer so potekale nogometne tekme v skupinskem delu olimpijskega turnirja.

×