nova sezona 2023-24 portret tekmovalci ekipa biatlon biatlon center Pokljuka SLOSKI / Foto: Gorazd Kavčič

Jakov Fak je lahko nasmejan, saj je pretekli konec tedna znova stopil na najvišjo stopničko. / Foto: Gorazd Kavčič

Na Pokljuki zmagal veter, v Dresdnu pa Fak

Pretekli konec tedna je bilo na Pokljuki predvideno državno prvenstvo v letnem biatlonu, ki pa ga zaradi premočnega vetra niso izpeljali. Jakov Fak je bil medtem v Nemčiji in v nedeljo zmagal na atraktivni biatlonski tekmi na rolkah v Dresdnu, po tem, ko je v zaključku strl tudi najboljšega biatlonca na svetu.

Kranj – Močan veter je slovenskim biatloncem preprečil, da bi se v soboto in nedeljo na Pokljuki borili za naslove državnih prvakov v letnem biatlonu: v sprintu in v tekmi s skupinskim startom. Predviden je bil nastop vseh najboljših z izjemo Jakova Faka, ki je v družbi povabljenih najboljših biatloncev na svetu v nedeljo tekmoval na mestnem spektaklu v Dresdnu v Nemčiji. Kljub deževnemu vremenu si ga je ogledalo veliko število gledalcev.

»Zmaga v Dresdnu je potrditev, da delam dobro, a hkrati tudi obveznost, da do zime nadaljujem v takem tempu in se poskušam na takšen način pripraviti tudi na glavni del naše sezone,« je pojasnil Jakov Fak.

Slovenski biatlonec je pokazal odlično pripravljenost. V cilj je prišel kot prvi, tik za njim pa norveški zvezdnik Johannes Thingnes Boe in Nemec Justus Strelow. V troboju za zmago je bil Fak v zaključku najbolj spreten. »Odlična tekma, drugače ne more biti, če na koncu zmagaš. Streljanje še vedno ni bilo povsem zadovoljivo zame, a mi je na koncu na stadionu uspelo izkoristiti svojo pozicijo, se prebiti na prvo mesto in zmagati. Sem zelo zadovoljen. To je potrditev, da delam dobro, a hkrati tudi obveznost, da do zime nadaljujem v takem tempu in se poskušam na takšen način pripraviti tudi na glavni del naše sezone,« je bil zadovoljen. Čeprav je imel na strelišču še nekaj rezerv, saj je na petih postankih popravljal petkrat, je bil na tekaških rolkah dovolj hiter, da je vseskozi ohranjal stik z najboljšimi. Na koncu je bil pred vsemi, tudi pred izjemnimi Norvežani. »V zadnjih sezonah gledamo prevlado Norveške čez celo sezono in priti v boj z njimi je že velik uspeh. To ni le naša težava, ampak jo imajo tudi številni drugi. Sam imam še vedno veliko energije in želje, da mi to uspe,« je odločen. Med povabljenimi je bil že v francoskem Annesyju na petem Nordijskem festivalu Martina Fourcada. Na tekmi s skupinskim startom je bil tam peti.

Fak v slovenski reprezentanci ostaja prvo ime pri moških, pri ženskah je to Anamarija Lampič. V strokovnem vodstvu je nekaj sprememb, znova je glavni trener Janez Marič – tako ženske kot moške ekipe A. »Ekipa deluje odlično, vsi se dobro razumemo. Veliko je novih ljudi, a to ne vpliva bistveno na naše delo. Vsaj sama sem že dolgo v svetovnem pokalu in točno vem, kaj potrebujem za dobro pripravo. Zelo se zavedam, kako težaven je prehod iz enega vrhunskega športa v drugega, a to je bila moja želja in to želim nadaljevati. Z lansko sezono sem zelo zadovoljna, saj je 17. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala nekaj, kar v slovenski reprezentanci že dolgo ni uspelo nobeni biatlonki. Zagotovo pa si želim še več in velika sprememba to leto je prihod strelskega trenerja Ljuba Tomažiča. V novi sezoni znova pričakujem, da težav s tekom ne bom imela, streljanje pa bo tudi zaradi nove ekipe na višjem nivoju,« je optimistična biatlonka iz Valburge.

Do začetka nove sezone svetovnega pokala v biatlonu je še 74 dni. Uvod bo v Kontiolahtiju na Finskem. Najboljše biatlonce bo znova gostila tudi Pokljuka – od 10. do 16 marca.