reka Sava Bohinjka jez smrad gnoj drek človeški iztrebki svinjarija ekološka katastrofa občina Bled vas Lancovo občina Radovljica / Foto: Gorazd Kavčič

Razmere na Cajhnovem jezu na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke so enake kot pred šestimi leti, ko so material, ki se je nabral na reki, interventno počistili gasilci in Komunala Radovljica. / Foto: Gorazd Kavčič

Na Savi spet debela plast smrdeče gošče

Tako kot pred šestimi leti se tudi to poletje na Savi pri Cajhnovem jezu na Lancovem nabira debela plast gošče, iz katere se daleč naokrog širi neznosen smrad, opozarjajo domačini. Občina okoljski inšpektorat poziva k nujnemu ukrepanju.

Lancovo, Radovljica – »Na sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke na Lancovem, točneje nad jezom Cajhen, se že več dni nabira smrdljiva pena. Smrad se širi po vasi v loku enega kilometra. Smrad je tako zadušljiv, da si ne upamo imeti odprtih oken,« so v pismu uredništvu pred dnevi opozorili krajani Lancovega, naselja tik ob sotočju Save Bohinjke in Save Dolinke.

»Onesnaženje Save z goščo pri Cajhnovem jezu na Lancovem je velik okoljski problem, ki škoduje vodnemu ekosistemu in s smradom močno obremenjuje prebivalce Lancovega.«

Gre za situacijo, ki je podobna kot pred šestimi leti; tudi takrat se je v vročem in sušnem poletju na jezu začela nabirati debela plast gošče, ki je zaudarjala in imela negativen vpliv tako na življenje v reki kot ob njej.

Takrat so razmere reševali z intervencijskim črpanjem odplak iz Save Bohinjke in s tem preprečili, da bi prišlo do razlitja še v Savo Dolinko, kar bi pomenilo, da bi se smrad in odplake širile še po Dolinki.

»V naselju je več stanovanjskih hiš in turističnih kapacitet. Nelagodje se zato širi tako med prebivalci naselja kot tudi med turisti, ki so si izbrali našo lokacijo za svoj zaslužen počitek,« opozarjajo na Lancovem, kjer je Občina Radovljica letos spomladi zaključila 3,5 milijona evrov vreden projekt izgradnje komunalne infrastrukture.

»Onesnaženje Save z goščo pri Cajhnovem jezu na Lancovem je velik okoljski problem, ki škoduje vodnemu ekosistemu in s smradom močno obremenjuje prebivalce Lancovega,« se zavedajo tudi na Občini Radovljica, ki je inšpektoratu za naravne vire in prostor onesnaženje prijavila 26. avgusta.

»Navedli smo, da glede na videz gošče obstaja velika verjetnost, da gre v tem primeru ponovno za izliv fekalnih odplak v reko Savo. Da bi preprečili ponovitev situacije iz leta 2018, ko je smrdeča gošča prekrila vso vodno gladino Save na celotnem območju Cajhnovega jeza, smo inšpektorat zaprosili za takojšnjo obravnavo problematike. Takrat je namreč Občina Radovljica s pomočjo gasilskih društev in Komunale Radovljica izvedla in financirala zahtevno intervencijsko čiščenje jezu, vključno z odvozom gošče na primerno stalno deponijo,« so pojasnili.

Ob tem pa dodajajo, da doslej z morebitnim odzivom inšpektorata še niso bili seznanjeni. »Zato smo glede na dejstvo, da se stanje na jezu iz dneva v dan poslabšuje, inšpektorat ponovno pozvali k nujnemu ukrepanju.«

×