Pogodba za obdelavo blata, Domžale / Foto: Foto: Arhiv CČn

Nadgradili bodo proces obdelave blata

V Centralni čistilni napravi Domžale - Kamnik bodo nadgradili proces obdelave blata, s čimer se bo količina blata zmanjšala za sedemdeset odstotkov.

Domžale – Javno podjetje Centralna čistilna naprava Domžale - Kamnik je pred kratkim podpisalo pogodbo z izbranima izvajalcema za investicijski projekt, vreden nekaj več kot 6,2 milijona evrov brez DDV. Dela, ki jih bo izvajala družba Riko, nadziralo pa podjetje Projekt, bodo predvidoma zaključena aprila leta 2026. Med glavno tehnološko opremo za proces obdelave blata po navedbah podjetja sodi sušilna naprava, ki bo lahko na lokaciji centralne čistilne naprave obratovala neprekinjeno 24 ur na dan, do 330 dni oz. 8000 ur na leto.

»Količina blata se bo zmanjšala za sedemdeset odstotkov, kar bo znižalo stroške za oddajo blata in povečalo možnosti oddaje prevzemnikom,« je dejala direktorica Marjetka Levstek. Dodala je, da se z investicijo postavljajo ob bok modernim čistilnim napravam v Nemčiji in Avstriji.

Kot je ob podpisu pogodbe pojasnila direktorica javnega podjetja Centralna čistilna naprava Domžale - Kamnik Marjetka Levstek, je nadgradnja obdelave blata še en pomemben mejnik pri ustreznem in učinkovitem zagotavljanju obvezne občinske gospodarske javne službe čiščenja odpadne vode. »Količina blata se bo zmanjšala za sedemdeset odstotkov, kar bo znižalo stroške za oddajo blata in povečalo možnosti oddaje prevzemnikom,« je dejala direktorica. Dodala je, da se z investicijo postavljajo ob bok modernim čistilnim napravam v Nemčiji in Avstriji, kjer vse velike čistilne naprave stremijo k postavitvi sušilnih naprav in skupnih monosežigalnic z namenom pridobivanja fosforja iz pepela.

Občine lastnice bodo celotno naložbo financirale v letih 2024–2026 na osnovi izdelane investicijske, projektne in razpisne dokumentacije. Investicija poleg izvedbe projektne ter okoljske dokumentacije ter gradbenih del vključuje še strojno-tehnološko opremo, kotlovnico na lesno biomaso, električne instalacije in opremo, zagon ter poskusno obratovanje in nadzor. Financiranje projekta bo potekalo do predvidoma aprila 2026 skladno z lastniškimi deleži občin investitoric, pri čemer bosta občini Domžale in Kamnik skupaj pokrili skoraj 69 odstotkov naložbe.

×