nagrada za inovativno živilo 2025, Linija liofilizirane zelenjave Lifis, Lifis, Marjana Kopač Farkaš s.p. / Foto: Arhiv Inštituta Za Nutricionistiko

Domžalčanka Marjana Kopač Farkaš je prejela nagrado za linijo liofilizirane zelenjave Lifis. / Foto: arhiv Inštituta za nutricionistiko

Nagrade za inovativna živila

Na izboru najbolj inovativnih živil je Inštitut za nutricionistiko podelil nagrade za enajst izdelkov.

Ljubljana – Inštitut za nutricionistiko je nedavno razglasil najbolj inovativna živila leta 2025, ki so na tržišče prišla v zadnjem letu. Tokratna podelitev je bila že enajsta po vrsti, od vsega začetka pa je namen projekta spodbujanje inovativnosti domačih proizvajalcev pri razvoju živil in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil, je poudaril direktor inštituta Igor Pravst. »Pomemben poudarek pri izboru je na ugodni prehranski sestavi, upoštevamo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku, okolju ter ohranjanju tradicionalnih slovenskih jedi. V zadnjih letih smo zaznali usmeritev podjetij k razvoju živil v smeri zagotavljanja bolj trajnostne prehrane, pri čemer hkrati naslavljajo tako zmanjševanje vpliva na okolje kot tudi ugodno prehransko sestavo, za podporo zdravju potrošnikov. Največ pozornosti usmerjajo v zniževanje vsebnosti sladkorja in soli v živilih. Kot zelo koristno vidimo tudi vse pogostejše vključevanje beljakovin rastlinskega izvora, predvsem stročnic,« je razložil Pravst.

Od 68 predlogov, prejetih na razpis, je nekaj več kot 60 odstotkov izdelkov doseglo oceno za ugodno prehransko sestavo, strokovna skupina pa je na koncu nagrade za najbolj inovativna živila podelila osmim podjetjem. Domžalsko podjetje Lifis iz Dragomlja je prejelo posebno nagrado za inovativnost pri lokalni pridelavi in predelavi živil za linijo liofilizirane zelenjave, dolenjska Ekološka kmetija Kukenberger v sodelovanju z Anjinimi domačimi štruklji, ki izvirajo iz Pirnič pri Medvodah, pa posebno nagrado za inovativnost v skupini slovenskih tradicionalnih jedi, in sicer za slane štruklje. Nagrade za inovativnost so prejeli še BioWay za rastlinsko »bolognese« omako s korenčkom, Pekarna Spar za čičerikino copatko, Mlinotest za beljakovinske testenine Mlinotest Active Protein Sedani, Bio dobrote za linijo ekoloških mlečnih izdelkov z okusom banane, Spar za solati Champ in Hot Champ ter Nikino bovlo ter Pivka Perutninarstvo za piščančjo in veggie solato Mexicana.