/ Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Največ hrane zavržene v gospodinjstvih

V nedeljo smo zaznamovali mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Slovenija sicer zavrže najmanj hrane na prebivalca, približno 68 kilogramov na osebo.

Ljubljana – V Evropski uniji letno zavržemo več kot 58 milijonov ton hrane. V Sloveniji največ zavržene hrane (dobrih 50 odstotkov) nastane v gospodinjstvih. Sledijo gostinske storitve (28), distribucija (10) in proizvodnja (9), v primarni produkciji, kot je kmetijstvo, se je zavrže le 0,05 odstotka. »Količino zavržene hrane lahko zmanjšamo že z nekaj ustvarjalnosti: ostanke obrokov spremenimo v okusne jedi, s čimer ne le zmanjšamo odpadke, ampak hkrati prihranimo denar. Pomaga tudi načrtovanje obrokov vnaprej in nakupovanje zgolj tistih živil, ki jih resnično potrebujemo, ter pravilno shranjevanje hrane, da ohranimo njeno svežino,« svetujejo na Evropski agenciji za varnost hrane.