Novi vozni red naj bi povečal dostopnost in spodbujal rednejšo uporabo javnega prevoza. / Foto: Nik Bertoncelj

Nič več počitniškega voznega reda

S prvim septembrom je v veljavo stopil nov režim letnega voznega reda javnega potniškega prometa, ki prinaša številne spremembe tudi na Gorenjskem.

Kranj – Družba za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) z novim režimom želi povečati dostopnost, prilagoditi vozne rede dnevnim migracijam in turističnim tokovom ter izboljšati povezljivost z železniškim prometom. »Novi letni vozni red ima obogateno ponudbo intervalnih in direktnih linij, prevozov v dopoldanskem, popoldanskem in večernem času, hitrih relacij s krajšim potovalnim časom ter linij, ki upoštevajo tudi vozne rede železniškega potniškega prometa,« poudarjajo v družbi. Največje spremembe na Gorenjskem se nanašajo na novo direktno linijo med Preddvorom, Šenčurjem in Ljubljano, trenutno pa se zaradi sanacije mostu linija izvaja iz naselja Tupaliče.

Največje spremembe na Gorenjskem se nanašajo na novo direktno linijo med Preddvorom, Šenčurjem in Ljubljano.

Kot so sporočili, so vzpostavili tudi novo povezavo med Šenčurjem, Vogljami in Kranjem, s čimer so zagotovili povezavo južnega dela občine Šenčur s središčem. Posebno opazna je tudi povečana frekvenca povezav med Cerkljami na Gorenjskem in Ljubljano, kjer je zdaj na voljo deset neposrednih povezav (pred tem so bile na voljo zgolj tri), od tega nekatere potekajo po avtocesti, druge pa skozi Mengeš in Trzin. Da bi zmanjšali obremenitev primestnih regionalnih povezav med Kranjem in Ljubljano, je bilo na tej liniji dodanih več prevozov, prav tako pa so povečali število prevozov z Bleda v Ljubljano, kar je še posebno pomembno v turistični sezoni, ko je povpraševanje po prevozih večje.

Ukinitev počitniškega voznega reda

Pomembna novost za dijake in študente je ukinitev posebnih počitniških voznih redov med jesenskimi, zimskimi in prvomajskimi počitnicami. Prevozi bodo v teh obdobjih potekali enako kot med šolskim poukom. Z zmanjšanjem turističnega prometa se bodo vožnje proti turističnim destinacijam razbremenile, hkrati pa DUJPP z izboljšano ponudbo voznih redov spodbuja tudi delovno aktivne prebivalce k pogostejši uporabi javnega potniškega prometa, ne le za poti v službo, temveč tudi za vsakodnevne opravke in druge poti. »Nov vozni red bo marsikje povečal dostopnost med časom počitnic in ob koncih tedna. Nove linje oz. povečanje pogostosti obstoječih prevozov pa bomo čez leto dni, ko bomo ocenili uporabo linij, ponovno prevetrili. Ko bomo imeli zbrane vse podatke in gibanje prometnih tokov, bomo nove linije še dodajali,« so še sporočili.

×