Otvoritev prizidek PGD Tunjice, novi prizidek, novi prostori, Tunjice / Foto: Aleš Senožetnik

Nova prizidka in vozilo

V kamniški občini so se v minulih dneh razveselili odprtij dveh prizidkov h gasilskim domovom – v Tunjicah in na Gozdu, kjer so gasilci prevzeli tudi večnamensko vozilo.

Tunjice, Gozd – V Tunjicah so prizidek h gasilskemu domu ob pomoči donatorjev, Občine Kamnik in številnih prostovoljnih ur lastnih članov začeli graditi že pred nekaj leti, pred dobrim tednom dni pa so dočakali tudi njegovo uradno odprtje z gasilsko parado in veselico.

V Tunjicah čakajo še vozilo

Kot je povedala Darja Slana, predsednica tunjiških gasilcev, bo prizidek služil kot garaža za novo gasilsko vozilo GVC-1. Tega namreč v društvu že z nestrpnostjo pričakujejo. »Prizidek gasilcem že deloma omogoča boljšo pripravo in prostor za shranjevanje nujno potrebne opreme, kar le veča učinkovitost našega društva,« je povedala.

»Funkcionalni prostori, sodobna oprema in srčni gasilci postavljajo PGD Tunjice na zemljevid uspešnih gasilskih društev. Hvala za trud!« pa je ob odprtju med drugim dejala predsednica Gasilske zveze Kamnik Simonka Oblak, ki je poudarila predvsem pomen dobre opremljenosti za učinkovito delovanje.

To se je v največji meri ponovno izkazalo v času lanskih poplav, ki so močno prizadele tudi območje Tunjic. Predsednik Krajevne skupnosti Tunjice Valentin Zabavnik se je zato društvu zahvalil za nesebično pomoč prizadetim in poudaril pomen prenašanja vrednot gasilstva tudi na prihodnje rodove.

Velike investicije tudi na Gozdu

Minulo soboto so nove pridobitve uradno prevzeli tudi gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Gozd. Slovesno so odprli nov prizidek h gasilskemu domu in prevzeli večnamensko gasilsko vozilo.

Slednjega so dodobra preizkusili tudi že v času intervencije ob lanskih poplavah. »S svojimi terenskimi zmogljivostmi in velikim tovornim prostorom se je vozilo izkazalo kot zelo uporabno za prevoz opreme in ljudi po zahtevnem terenu,« je povedal predsednik gasilcev na Gozdu Simon Golob, ki je dodal, da projekt, v katerega so vložili tudi 43 tisoč evrov lastnih privarčevanih sredstev, še ni povsem zaključen, saj v prihodnje načrtujejo tudi njegovo nadgradnjo.

V prizidku, ki so ga začeli graditi leta 2021, so uredili garažo za dve gasilski vozili in opremo ter prostor za garderobo, v zgornjem nadstropju pa več kot 130 kvadratnih metrov veliko večnamensko dvorano. Njeno izdelavo je podprla tudi Občina Kamnik. V letih 2022 in 2023 je občina prispevala po dvajset tisoč, letos pa 25 tisoč evrov. »V projekt izgradnje in ureditve prizidka je bilo v tem času vložene veliko energije, nešteto ur prostovoljnega dela naših članov in članic ter naših podpornikov ter več kot 150 tisoč evrov finančnih sredstev, ki smo jih delno zagotovili iz donacij botrov in donatorjev, iz naslova sofinanciranja izgradnje dvorane Občine Kamnik ter iz lastnih privarčevanih sredstev,« je povedal Golob.

»Tako novi prostori kot novi avto so plod zagnanosti, iznajdljivosti, dela in srčnosti vodstva ter članic in članov PGD Gozd,« je ob tej priložnosti povedala predsednica kamniške gasilske zveze Simonka Oblak.

Obeh prireditev se je udeležil tudi kamniški župan Matej Slapar, ki je spomnil na lanske poplave, ki so močno prizadele tudi območji delovanj gasilskih društev v Tunjicah in na Gozdu, in se jim zahvalil za nesebično pomoč v času intervencije ter jim zaželel uspešno delo.

×