Rok Roblek, Eva Štravs Podlogar, Franja Gabrovšek Schmidt in Klemen Srna pred stojnico lokalnih akcijskih skupin. / Foto: Tina Dokl

Nove priložnosti za razvoj podeželja

Več kot štirideset večinoma lokalnih ponudnikov kakovostnih pridelkov in izdelkov se je minulo nedeljo na Brdu pri Kranju predstavilo na četrtem Dnevu domačih dobrot.

Brdo pri Kranju – Dogodek, ki poteka pod okriljem Razvojne agencije Sora (RAS), je namenjen spodbujanju lokalno pridelane in predelane hrane po konceptu od vil do vilic, pa tudi aktivnostim za bolj samooskrbno in prehransko zdravo Gorenjsko, je pojasnil direktor RAS Klemen Srna. Obiskovalci so lahko degustirali izdelke na stojnicah in tudi osebno spoznali proizvajalce domačih dobrot. Dogajanje so tudi letos popestrili z različnimi delavnicami, in sicer so se obiskovalci lahko preizkusili v izdelovanju loških kruhkov, polstenih prijemalk za vročo posodo in mošta. Letošnja novost pa je bila predstavitev vseh treh gorenjskih lokalnih akcijskih skupin (LAS), in sicer LAS Gorenjska košarica za podeželje, LAS Loškega pogorja in LAS Zgornja Gorenjska – Boja. Predstavili so priložnosti, ki se v novem programskem obdobju ponujajo na področju razvoja podeželja. »V prihodnje bomo objavili javne pozive, na katere se bodo lahko prijavile različne organizacije in posamezniki ter drugi deležniki s svojimi razvojnimi vsebinami,« je dejal Srna.

Promocija lokalno pridelane hrane

Med projekti, ki sodijo še v preteklo programsko obdobje, je direktorica BSC Kranj Franja Gabrovšek Schmidt poudarila projekt Lokalno gor, ki se zaključuje maja prihodnje leto in je vreden dobrih 370 tisoč evrov, od tega bo tristo tisoč evrov prispeval Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Velik poudarek je v projektu namenjen prav promociji lokalno pridelane hrane, s čimer želijo dolgoročno doseči večjo porabo lokalne hrane ter vzpostaviti ugodno okolje za tradicionalno kmetijsko pridelavo in predelavo, kar ohranja kulturno krajino, običaje, tradicionalne metode obdelave zemlje in tipične lokalne jedi. Po besedah Eve Štravs Podlogar, direktorice Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki je vodilni partner v omenjenem projektu, se trudijo za povezovanje lokalnih pridelovalcev z javnimi zavodi. »Začne se pri najmlajših in želimo si, da bi imeli mladi v javnih zavodih kakovostno hrano.« Predsednik LAS Gorenjska košarica Rok Roblek je ob tem poudaril tudi izzive manjših kmetov v alpskem okolju, ki se srečujejo s številnimi omejitvenimi dejavniki. »Pogoji pridelave so še nekoliko težji kot drugod, razdrobljenost kmetij je večja.« Priložnosti zato vidijo v višji dodani vrednosti proizvodov. »Le tako bomo lahko obdržali strukturo kmetij ter ohranili krajino in zaposljivost na podeželju.« Cilj je, je še dodal, da se na trg postavi čim več proizvodov, ki odražajo lokalno identiteto in posebnosti. Dodano vrednost lahko predstavlja tudi turizem, je poudarila Eva Štravs Podlogar. »Obiskovalci prihajajo k nam, ker občudujejo našo krajino, te pa ne bo, če ne bo kmeta, ki bi jo obdeloval.«

Izjemen odziv ponudnikov in obiskovalcev

Prav dogodki, kot je bil v nedeljo na Brdu pri Kranju, po Roblekovih besedah ponujajo priložnost širši javnosti predstaviti pestrost in kakovost lokalno pridelane hrane, kar odpira tudi možnosti za preživetje manjših kmetij. Zato so bili veseli izjemnega odziva tako ponudnikov kot tudi velikega zanimanja obiskovalcev, ki so lahko spoznali, kaj kot regija ponujajo.

×