Odprt je peti razpis za večjo letalsko povezljivost. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Novi razpis za večjo letalsko povezljivost

Ministrstvo za infrastrukturo je objavilo še peti razpis za večjo letalsko povezljivost, s katerim se nadeja hitrejšega okrevanja letalskega prometa.

Ljubljana – Ministrstvo za infrastrukturo je pred dnevi objavilo peti razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije, s katerim država želi spodbuditi okrevanje letalskega potniškega prometa, ki sta ga v minulih letih zaznamovala predvsem epidemija covida-19 in propad Adrie Airways. Vloge morajo prijavitelji predložiti najkasneje 30 dni po objavi razpisa, odpiranje pa je predvideno 15 dni za tem.

Skupno je za večjo letalsko povezljivost Slovenije do prihodnjega leta na voljo 16,8 milijona evrov subvencij.

Letalske proge, upravičene do sofinanciranja, so določene v programu za večjo letalsko povezljivost, ki je bil sprejet marca lani. Proge so razdeljene v tri sklope. Prvi, prednostni sklop zajema šest destinacij, ki predstavljajo t. i. letalska vozlišča, od koder lahko potniki letijo naprej, to so Dunaj, København, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki, ter štiri, ki predstavljajo končne cilje, to so Bruselj, Skopje, Praga in Berlin.

Drugi sklop predstavlja sedem dopolnilnih destinacij – Rim, Stockholm, Oslo, Barcelono, Lizbono, Prištino in Pariz, v dodatnem, tretjem sklopu pa so zajete vse destinacije v skupnem evropskem zračnem prostoru (ECAA), ki niso zajete v predhodnih dveh sklopih.

Po programu so izbrani prijavitelji upravičeni do petdesetodstotnega financiranja letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih na Brniku ter v Portorožu in Mariboru.

Izkupiček prvih treh razpisov so povezave v Luksemburg, Rigo, Madrid in København. Po poročanju Slovenske tiskovne agencije, ki povzema portal Forbes Slovenija, pa se je na januarski četrti razpis prijavila družba Cyprus Airways, ki jo je ministrstvo pozvalo k dopolnitvi vloge.

Skupno je za večjo letalsko povezljivost Slovenije do prihodnjega leta na voljo 16,8 milijona evrov subvencij.

×