Med ponudnike tipa B je ministrstvo uvrstilo javne zavode, srednje šole, dijaške in študentske domove, bolnišnice, domove za ostarele ter akreditirane visokošolske zavode, ki imajo v svojih prostorih lastno kuhinjo, v kateri pripravljajo hrano. / Foto: Gorazd Kavčič

Novosti za ponudnike študentske prehrane

Razpis za vse kraje po Sloveniji, več točk za trajnostno in zdravo hrano, možnost prijave za javne zavode z lastnimi kuhinjami, nujno brezmesno kosilo ... Vse to in še več čaka ponudnike študentske prehrane v prihodnjih dveh letih.

Med pomembnejšimi novostmi je, da je razpis odprt za vse kraje v Sloveniji, zato je Juvan tudi pozval vse gostince, ki se prej niso mogli prijaviti zaradi svoje lokacije, da razmislijo o prijavi. Veliko študentov namreč študira na daljavo ali pa opravljajo študentsko delo zunaj kraja študija.

Ljubljana – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo javni razpis za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane za leti 2025 in 2026, ki prinaša nekaj pomembnih novosti. Kot je poudaril državni sekretar Dan Juvan, je glavni cilj razpisa študentom zagotoviti bolj zdravo in dostopno prehrano. »Prvi cilj razpisa je povečati dostopnost študentskih bonov, drugi je spodbuditi bolj zdravo prehranjevanje med študenti, to pomeni bolj zdravo ponudbo, tretji pa je omogočiti javnim zavodom in fakultetam, ki bi se prijavile s svojimi lastnimi kuhinjami, poenostavljen postopek prijave na razpis, ker morajo izpolnjevati samo vstopne pogoje, ne pa tudi posebnih pogojev,« je povedal in pojasnil tudi, da so se v zadnjem obdobju obroki za študente bistveno podražili, obenem pa se je znižalo število ponudnikov.

Dva tipa ponudnikov

Med pomembnejšimi novostmi je, da je razpis odprt za vse kraje v Sloveniji, zato je Juvan tudi pozval vse gostince, ki se prej niso mogli prijaviti zaradi svoje lokacije, da razmislijo o prijavi. Veliko študentov namreč študira na daljavo ali pa opravljajo študentsko delo zunaj kraja študija. Z novim razpisom so ponudniki razdeljeni na tip A in tip B. Med ponudnike tipa A sodijo tradicionalne samostojne restavracije in gostilne, samopostrežne restavracije, okrepčevalnice, gostišča, turistične kmetije ter začasni gostinski obrati, ki se bodo lahko še naprej prijavljali na enak način kot doslej. V tip B pa so uvrščeni javni zavodi, kot so srednje šole, dijaški in študentski domovi, bolnišnice, domovi za ostarele ter akreditirani visokošolski zavodi, ki imajo lastne kuhinje in v svojih prostorih sami pripravljajo in ponujajo hrano. »S tem želimo spodbujati in v sistem študentske hrane vključiti javne ponudnike, ki v javnem interesu zagotavljajo zdravo in dostopno prehrano. Vsi ponudniki, ki se bodo prijavili na javni razpis, morajo izpolnjevati vstopne pogoje javnega razpisa,« poudarjajo na pristojnem ministrstvu.

Tudi brezmesno

Z razpisom se posvečajo tudi raznovrstnosti ponudbe. Ponudniki bodo morali po novem zagotavljati vsaj dve različni študentski kosili na dan, od tega eno brezmesno. Brezmesno kosilo se lahko ponovi večkrat v tednu, vendar morajo zagotavljati vsaj dve različni brezmesni kosili na teden.

Razpis tudi jasno definira hitro prehrano in uravnotežen brezmesni obrok. Juvan je poudaril, da ponudnikov hitre prehrane iz razpisa ni mogoče izločiti, saj se hitro prilagodijo. »Iščemo ravnotežje med zdravo prehrano in dostopnostjo. Mislim, da smo temu v največji možni meri zadostili, nismo pa razpisa tako zaostrili, da bi ponudniki izpadali iz sistema,« je še dejal. Poleg naštetega se razpis dotika tudi brezglutenske hrane, katere ponudniki z veljavnim certifikatom prejmejo dodatne točke. Dodatne točke pa prejmejo tudi ponudniki, ki zagotavljajo jedilnico z mizami in stoli ter ponujajo hrano brez embalaže, ter ponudniki, ki spodbujajo zdravo prehrano, s čimer ministrstvo spodbuja trajnostni in zdrav način prehranjevanja.

×