V Železnikih so te dni že podpisali pogodbo za postavitev sončnih elektrarn na 14 objektov. Z leve: direktor podjetja Epeu Igor Horjak, predstavnik podjetja Balbed Tine Amon in župan Marko Gasser. / Foto: Gorazd Kavčič

Občinam denar za elektrarne

Na razpisu ministrstva za okolje, podnebje in energijo za sofinanciranje postavitve sončnih elektrarn na objekte v občinski lasti uspešne tudi gorenjske občine.

Kranj – Na javnem razpisu za sofinanciranje izgradnje naprav za proizvodnjo električne energije iz sončne energije na javnih stavbah in parkiriščih za obdobje od 2024 do 2026, ki ga je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo objavilo v začetku marca, je bilo uspešnih devet vlagateljev, med njimi tudi nekatere občine z območja širše Gorenjske. Pozitivne odločbe so izdali Občini Železniki in dvema konzorcijema občin: enega sestavljajo občine Kamnik, Radovljica, Tržič in Bohinj, drugega pa občine Domžale, Trzin in Lukovica.

Na Občini Železniki, kjer so sklep o odobrenih 897 tisoč evrih sofinanciranja prejeli v začetku minulega tedna, so v petek že podpisali dober milijon evrov vredno pogodbo z najugodnejšim ponudnikom Epeu iz Šentjurja in njegovim partnerjem, podjetjem Balbed iz Ormoža. Sončne elektrarne skupne nazivne moči 1,24 megavata nameravajo postaviti na 14 objektov, od tega šest še letos, preostale pa prihodnje leto.

Naložba konzorcija občin, ki ga vodi Občina Kamnik, obsega nazivno moč sončnih elektrarn 1,58 megavata (vključuje tudi hranilnik), ki so predvidene na 28 stavbah. Skupna vrednost po podatkih ministrstva znaša 2,2 milijona evrov, odobrili pa jo jim nekaj več kot 1,1 milijona evrov sofinanciranja. »Naložba konzorcija, ki ga vodi občina Domžale, obsega nazivno moč sončnih elektrarn 1,45 megavata,« so pojasnili na ministrstvu in dodali, da je skupna vrednost približno 1,7 milijona evrov, višina sofinanciranja pa blizu 1,1 milijona evrov. Sončne elektrarne so predvideli na 12 stavbah.

Denar je še na voljo

Javni razpis je namenjen postavitvi sončnih elektrarn na javnih stavbah in parkiriščih z nazivno močjo elektrarne vsaj en megavat. »Zaradi navedenega smo predvideli možnost združevanja več občin v konzorcije za dosego navedenega pogoja. Skupaj smo prejeli 14 vlog v skupni vrednosti 21,9 milijona evrov, pri čemer so bili devetim občinam oz. konzorcijem izdani pozitivni sklepi o sofinanciranju v višini 10,6 milijona evrov, preostalim petim prijaviteljem pa negativni sklepi,« so razložili na ministrstvu in dodali, da se lahko prejemniki negativnih sklepov ob ustreznih popravkih vlog ponovno prijavijo na razpis, saj so sredstva še na voljo. Naslednji rok je 17. september, sicer pa bo razpis odprt do 10. februarja 2025 oz. do porabe sredstev.

×