Na kolesarski poti po Kanalski dolini je veliko mostov in predorov. / Foto: Grega Flajnik / Foto:

Obravnavali več nesreč kolesarjev

Gorenjski policisti so v zadnjem obdobju obravnavali večje število prometnih nesreč kolesarjev, ki so se pri tem poškodovali. Samo v torek so jih štiri.

Kranj – Gorenjski policisti so v torek obravnavali kar štiri prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Vsi so se pri tem poškodovali, eden huje. V nesreči se je isti dan poškodovala tudi voznica e-skiroja.

Na območju Kranja in Jesenic sta v torek kolesarja med vožnjo padla in se lahko poškodovala. Zoper oba sledi prekrškovni postopek, so pojasnili na policiji. Lahko se je poškodoval tudi kolesar v prometni nesreči z voznikom tovornega vozila na območju Jesenic. Policisti so ugotovili, da je voznik kolesarju odvzel prednost, zato zoper njega vodijo prekrškovni postopek. Blejski policisti pa so obravnavali voznika avtomobila, ki je odvzel prednost kolesarju, ki se je v trčenju hudo poškodoval. Zoper voznika avtomobila policisti vodijo postopek v smeri kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper varnost javnega prometa. Kranjski policisti pa so obravnavali tudi voznico e-skiroja, ki je med vožnjo padla in se poškodovala. Tudi zoper njo vodijo prekrškovni postopek.

Policisti voznikom avtomobilov, tovornjakov in avtobusov svetujejo, naj bodo v prometu pozorni na pešce, kolesarje, motoriste in voznike e-skirojev, ki jih je vedno več, in naj spoštujejo pravilo prednosti. Zagotovijo naj bočni odmik 1,5 metra, še posebej pa naj bodo pozorni na t. i. mrtvi kot ter dogajanje pred in za njimi.

Voznikom enoslednih vozil pa med drugim svetujejo uporabo ustreznih pnevmatik, hitrost naj prilagodijo stanju in lastnostim vozišča ter gostoti prometa. Vozijo naj na primerni varnostni razdalji, poskrbijo naj za svojo vidnost in uporabljajo ustrezno zaščitno opremo.

×