Kolesarska dirka v Kranju 2022, 54. VN Kranja, Memorial Filipa Majcna / Foto: Gorazd Kavčič

Odločitve na Jelenovem klancu

Ta konec tedna bo Kranj znova kolesarsko mesto, saj bodo jutri v središču mesta potekale kriterijske in druge dirke, v nedeljo pa še tradicionalna 56. Velika nagrada Kranja.

Kranj – Številni ljubitelji kolesarstva iz Kranja in okolice bodo jutri in v nedeljo spet prišli na svoj račun, saj Kolesarski klub Kranj pripravlja zanimive in napete dirke.

Tekmovalni program se bo začel jutri, v soboto, ob 14.30, ko se bodo pomerili najmlajši dečki in deklice. Sledile bodo kriterijske dirke za starejše dečke in deklice, mladinske kategorije in članice. Ob 18.30 se bodo na traso podali otroci, ki še ne trenirajo kolesarstva. Nato je nas sporedu dirka za prijatelje kluba in kolesarske delavce sodelujočih ekip. Vrhunec sobotnih tekmovanj je zadnjih deset let edinstven nočni kriterij za člansko kategorijo s startom ob 21. uri. Poseben čar dirke je, da poteka v soju žarometov, ko kolesarji kot piš hitijo mimo gledalcev. Pred nočnim kriterijem se bodo ob upokojitvi za dolgoletno delo simbolično zahvalili Matjažu Zevniku. Po nočnem kriteriju bodo zbrane s koncertom zabavali Gino & band.

Kranj se ponaša tudi z najstarejšo slovensko mednarodno kolesarsko dirko pod okriljem UCI. Tako bo letos potekala že 56. Velika nagrada Kranja, ki se bo v nedeljo začela ob 13. uri. Kolesarji bodo po kranjskih ulicah prevozili 13 krogov, kar pomeni slabih 160 kilometrov. Trasa je enaka lanski in bo zagotovo selektivna, dirka pa se bo po tradiciji na koncu najverjetneje odločila na znamenitem Jelenovem klancu.

Na startu bodo vse slovenske ekipe, svoj nastop pa sta potrdili tudi dve razvojni ekipi: UAE Team Emirates in CTF Victorious, ter ekipa​ UCI Pro Corratec Vini Fantini. Tako organizatorji skupaj na startu pričakujejo kar dvajset ekip. Za domače moštvo Sava Kranj Cycling bodo na nedeljski dirki nastopali: Jaka Marolt, Marcel Gladek, Teo Pečnik, Nejc Koman, Mai Flajs, Luka Ziherl, Matic Žumer in Aljaž Kostelec.

×