Poleg financiranja novih defibrilatorjev in vzdrževanja starih del sredstev namenjajo tudi delavnicam temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED. / Foto: Tina Dokl

Odstotek, ki rešuje življenja

Vsak slovenski davčni rezident ima možnost, da do enega odstotka svoje odmerjene dohodnine nameni organizacijam, ki delujejo v javno korist. Ena izmed organizacij, ki je prejela veliko podporo Slovencev, je Društvo za srčno-žilne bolezni AED, ki deluje na področju nameščanja defibrilatorjev po Sloveniji.

Po prvih podatkih bo društvo AED iz Kranja letos prejelo približno 1,75 milijona evrov donacij, ki jih je prispevalo več kot 85 tisoč slovenskih davkoplačevalcev.

Kranj – Po preliminarnih podatkih bo društvo, ki ima sedež v Kranju, letos prejelo okoli 1,75 milijona evrov, kar je rezultat donacij več kot 85 tisoč slovenskih davčnih zavezancev. »Pred kratkim smo izvedeli preliminarne podatke, ki smo se jih zelo razveselili, saj predstavljajo potrditev trdega dela, ki nam je ga ob izdatni pomoči ljudi, ki nam zaupajo in nas podpirajo, uspelo opraviti,« je ob tem dejal Samo Oblak, projektni vodja. Društvo AED je bilo ustanovljeno leta 2019 kot odziv na dejstvo, da so bolezni srca in ožilja vodilni vzrok smrti v Sloveniji.

Dobrodelnost, ki nič ne stane

Samo Oblak pojasnjuje, da svoje delovanje financirajo izključno s sredstvi, ki jih pridobijo z donacijami. »Sredstva nabiramo tako, da nam ljudje namenijo odstotek dohodnine. Torej dobrodelnost, ki nič ne stane,« pravi Oblak in dodaja, da so zelo ponosni na to, koliko ljudi je prepoznalo pomembnost njihovega dela in jih podprlo. Društvo je izjemno aktivno na terenu, saj se udeležujejo številnih dogodkov, kjer ozaveščajo javnost o pomembnosti hitrega ukrepanja pri srčnem zastoju ter predstavljajo delovanje AED. Društvo trenutno sodeluje z več kot sto predstavniki oziroma promotorji, ki so večinoma mladi ljudje, študenti zdravstvenih ved in zdravniki. Pogosto jih lahko srečamo na izletniških točkah, različnih prireditvah ali v trgovskih centrih. »Naša osnovna želja je, da defibrilator nikoli ne bi bil več kot tri minute stran od srčnega zastoja,« pravi Oblak in dodaja, da si prizadevajo postaviti čim več defibrilatorjev, še posebno v spalna naselja in odročne zaselke, kjer do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči lahko mine več časa. »Vemo, da je to zelo ambiciozno, ampak lahko pa se potrudimo postaviti čim več defibrilatorjev v kraje, kjer so najbolj potrebni. Če bomo tam veliko naredili, bomo ponosni,« poudarja in pove, da je ravno pred kratkim naprava, ki so jo financirali, rešila življenje.

Financiranje novih in servis obstoječih

Poleg nameščanja novih defibrilatorjev skrbijo tudi za vzdrževanje obstoječih. Po neuradnih podatkih je v Sloveniji okoli tri tisoč AED-jev, vendar naj bi bila kar tretjina teh naprav nedelujočih. »Skrbimo za sklad, iz katerega financiramo nakup naprav AED in njihovo servisiranje,« pravi Oblak in poudarja, da je vzdrževanje naprav enako pomembno kot njihova postavitev. Poleg tega društvo organizira številne delavnice, na katerih ozaveščajo laično javnost o pravilni uporabi defibrilatorjev ter o temeljnih postopkih oživljanja. »Pomembno je, da se ljudje ne bojijo uporabiti defibrilatorja, saj kombinacija temeljnih postopkov oživljanja in uporabe defibrilatorja poveča možnosti za preživetje na kar 40 odstotkov,« pojasnjuje Oblak.

Oblak izraža hvaležnost vsem, ki društvu namenijo del svoje dohodnine, saj brez njihove podpore ne bi mogli uresničevati svojega poslanstva. »Za nami ostane sled, za nami ostane defibrilator,« pravi Oblak in dodaja, da si bodo še naprej prizadevali za čim širšo dostopnost defibrilatorjev ter ozaveščenost javnosti o temeljnih postopkih oživljanja, o čemer priča tudi dejstvo, da kmalu začenjajo nov projekt, v okviru katerega bodo nakup defibrilatorja financirali vsem slovenskim občinam.

×